Ország-világ

2020.07.05. 15:03

Soltész Miklós: a hit továbbadása megtartó erő

Megtartó erőnek nevezte a hit továbbadását a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap Debrecenben, a görögkatolikus turisztikai látogatóközpont átadásán.

Debrecen, 2020. július 5. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára beszédet mond a görögkatolikus turisztikai látogatóközpont átadásán Debrecenben 2020. július 5-én. A látogatóközpontot a hajdúdorogi görögkatolikus fõegyházmegye és a debreceni önkormányzat közösen építette. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Soltész Miklós Brüsszelnek is üzent, azt mondta, a kétezer éves keresztény közösségekből, hitükből fakad az európai kontinens kultúrája.

Az államtitkár felidézte II. János Pál pápa egykori máriapócsi látogatásán elhangzott szavait a szabadságról, majd hozzátette: az egyházak az elmúlt harminc évben jól éltek a szabadsággal, „megőrizték, továbbadták és erősítették a hitet”.

A látogatóközpontra utalva kiemelte a kultúra és a történelem ismeretének és továbbadásának a fontosságát, a közösség megtartó erejét, a rendezettség nevelő szerepét, és mindenekelőtt a hit továbbadásának parancsát, mert ahol ez utóbbi nem történik meg, „az a nemzet el fog pusztulni”.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester szerint a most elkészült, Hit és kultúra elnevezésű látogatóközponttal Debrecen az Európát behálózó zarándokutak fontos állomása lesz.

A polgármester hangsúlyozta Debrecen spirituális központ szerepét, ahol három püspökség – református, római-, illetve görögkatolikus – működik, és a városban van az ország legnagyobb zsidó közössége.

Az Attila téri görögkatolikus templom 2015 óta a főegyházmegye főszékesegyháza, a szomszédságában kapott helyet a Hit és kultúra turisztikai látogatóközpont, amely segít megismerni a debreceni görögkatolikusok történetét, találkozóhelyül szolgál a közösségnek, és a térség ezzel a görögkatolikusok hitéleti központja lett – mondta Papp László.

A kormány támogatásával, a hajdúdorogi főegyházmegye és Debrecen önkormányzata által közösen épített turisztikai látogatóközpontot Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita szentelte fel.

Borítókép: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a görögkatolikus turisztikai látogatóközpont átadásán Debrecenben 2020. július 5-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában