Templomszentelés

2019.03.24. 14:09

Semjén Zsolt: az állam és az egyház együttműködése a járható út

Nem tudok elképzelni jobb „befektetést” a költségvetési pénzeknek, mint az egyházi intézményekbe történő invesztíció – jelentette ki Semjén Zsolt vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tisztabereken.

Tisztaberek, 2019. március 24. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond a felújított tisztabereki görögkatolikus templom felszentelése alkalmából tartott ünnepségen 2019. március 24-én. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Balázs Attila

A miniszterelnök-helyettes a felújított tisztabereki görögkatolikus templom felszentelése alkalmából tartott ünnepségen hangsúlyozta,

az egyházi fenntartásban lévő iskolák és szociális intézmények minőségi feladatot látnak el, olyan pluszt adnak az oktatáshoz, a szociális ellátáshoz, illetve a kultúrához, amit más nem tud adni.

Az egyház a szoros értelemben vett hitéleti feladatának ellátása során „mindannyiunk lelkét emeli fel és mindannyiunkat jobb emberré tesz”, az állam célja pedig az, hogy az emberek olyan minőségi életet tudjanak élni, ami az országnak is a javára válik – fogalmazott Semjén Zsolt, megerősítve, ezért az állam és az egyház együttműködése a járható út.

A felújított tisztabereki görögkatolikus templom a felszentelés napján
Fotó: Balázs Attila / MTI Fotó

A kormányfőhelyettes kifejtette, a templomszentelések alkalmával Szent István királyról is meg kell emlékezni, mivel az ő nevéhez fűződik a magyar egyházszervezet és az egyházmegyék megalapítása.

Az általa létrehozott közigazgatási és egyházmegyék ezer éve működnek, ezért mondhatjuk Szent Istvánra, hogy ő az ország- és egyházépítő – jelezte a miniszterelnök-helyettes. Azt hagyta ránk örökül – folytatta -, hogy

mindenkinek „kis Szent Istvánnak” kell lenni az életnek azon a helyén, ahová a gondviselés állította és ahová a küldetése szól.

Semjén Zsolt szavai szerint akkor tud épülni az ország, ha mindenhol megújulnak az épületek, a templomok és a települések, vagyis „ami jó az egyháznak, az jó az országnak, ami jó az országnak, az jó az egyháznak”.

Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök (j) felszenteli a felújított tisztabereki görögkatolikus templomot
Fotó: Balázs Attila / MTI Fotó

Az ünnepség keretében megtartott szent liturgián Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök áldozópappá szentelte Halász György diakónust.

A magyar-ukrán-román hármas határ közelében fekvő Tisztaberek több mint harminc éve – a helyi kápolna helyére – épített görögkatolikus temploma több mint 14 millió forint értékű fejlesztés keretében újulhatott meg kívülről. Az állami támogatást is tartalmazó beruházás során elvégezték a nyílászárók cseréjét és az imaház külső homlokzatának rekonstrukcióját.

Borítókép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond a felújított tisztabereki görögkatolikus templom felszentelése alkalmából 2019. március 24-én

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában