Járvány

2020.03.29. 09:12

Sem Magyarország, sem Csehország nem kapott pluszpénzt a járvány miatt

Ennek ellenére a cseh sajtó és a magyar ellenzék is ezt állítja.

Andrej Babis cseh kormányfő szerint az Európai Unió pénzügyi támogatása, amelynek segítenie kellene a tagországokat a koronavírus-járvány gazdasági következményei elleni küzdelemben, nem jelent Csehország számára semmiféle pluszpénzeket. A V4NA hírügynökség összeállítása szerint a cseh miniszterelnök a Twitteren megjelent bejegyzésében azt írta, hogy Csehország a számára az uniós támogatási keretből kijelölt 1,2 milliárd eurós (30 milliárd korona) összegre már eddig is jogosult volt.

„Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az Európai Unió egy koronával sem adott többet a Covid-19 elleni harcra, mint amennyire a tagállamok már a pandémia előtt jogosultak voltak.

A jóváhagyott 30 milliárd korona (1,2 milliárd euró), amelyért a sajtó most dicsőíti az európai intézményeket, nem jelent pluszpénzt. Ez már régen a miénk”

- reagált Babis az Európai Parlament döntésére. „A (Európai) Bizottság csak a gyorsabb lehívást és a kohéziós alapokban való rugalmasabb áthelyezést tette lehetővé” – vélekedett a cseh kormányfő.

„Az ellenzék ismét hazudik, amikor azt állítja, hogy az Európai Unió támogatást biztosít Magyarországnak a koronavírus elleni védekezéshez” – közölte Hollik István, a nagyobbik magyar kormánypárt, a Fidesz kommunikációs igazgatója szombaton.

Azt mondta: Brüsszel semmilyen új forrást nem biztosít Magyarországnak. Hozzátette: ezzel szemben a kormány csak eddig 690 millió eurót fordított a koronavírus elleni védekezésre, ami ráadásul felülről nyitott keret. Azaz minden forrás biztosított a magyar emberek egészségének megvédésére, és a járvány okozta károk enyhítésére – hangsúlyozta.

A kormánypártok nevében arra kérte az ellenzéket, hogy ne terjesszenek hamis információkat. Ilyen nehéz helyzetben összefogásra van szükség, nem pedig rosszindulatú félretájékoztatásra

- emelte ki Hollik István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában