Életveszélyben

2018.03.17. 09:44

Segítőkész konzuljukat is meglincselték volna a madridi migránsok

A rendőröknek kellett megvédeniük a szenegáli diplomatát azoktól a randalírozóktól, akik egy szenegáli származású utcai árus halála miatt tiltakoztak pénteken a spanyol főváros Lavapiés negyedében.

Protesters argue with police officers in Madrid's district of Lavapies on March 16, 2018 during a rally in memory of Senegalese street vendor Mame Mbaye. Mbaye was a street vendor in his mid-thirties from Senegal, who arrived in Spain by boat 12 years ago. Emergency services said he was found unconscious on a street in Lavapies by police on patrol. Several street vendors who were with him said he had been chased by police from the central Puerta del Sol square. / AFP PHOTO / OSCAR DEL POZO

A jórészt szintén szenegáliakból álló csoportból többen feldühödtek, amikor a diplomata megérkezett a tüntetésre – olvasható az origo.hu cikkében. A tiltakozókat az háborította fel, hogy még csütörtökön délután kérték a konzul segítségét, aki azonban csak másnap délután jelent meg a helyszínen.

Mouctar Belal konzul egy közeli bárba menekült honfitársai elől, ahonnan később csak rohamrendőrök segítségével tudott távozni. Vagyis a saját konzuljukat is meglincselték volna, aki segíteni akart nekik.

A rendőrség ekkor összetűzésbe keveredett néhány tüntetővel, akik egy étterem teraszának székeit és utcaköveket dobáltak feléjük. A rendőrök gumilövedékkel válaszoltak a támadásra.

A rendőröket vádolják a szívroham miatt

Ahogy arról korábban hírt adtunk, a tüntetést a 35 éves, szenegáli származású Mmame Mbage utcai árus halála váltotta ki. A környéken élők közül többen állították, hogy a férfit, aki illegálisan árult parfümöket, motoros rendőrök üldözték, amikor futás közben szívrohamot kapott és meghalt. Javier Barbero, a madridi önkormányzat biztonsági tanácsosa az ügyben tartott pénteki sajtótájékoztatón igyekezett tisztázni a történteket.

A rendőrök a város központjának számító Puerta del Solon razziáztak az illegális árusok között, több mint egy kilométerre onnan, ahol a férfi meghalt, de senkit sem vettek üldözőbe. Véleménye szerint a férfi halála nem függ össze a rendőri akcióval, vele szemben nem intézkedtek.

A városháza még vizsgálja, hogy pontosan mit történt, többek között a térfigyelő kamerák felvételeit is elemezni fogják.

Háborús hangulat az utcán

Az eset miatt múlt éjjel több száz tiltakozó migráns kukákat gyújtott fel és elbarikádozott szűk mellékutcákat Lavapiésben, a kivonuló rohamrendőröket pedig kövekkel dobálta meg. Az összecsapásban tizenhat rendőr és négy civil is megsérült.

A hatóságok hat spanyol állampolgárt vettek őrizetbe, köztük két nőt és egy fiatalkorút. Mmame Mbage már legalább tizenkét éve élt Spanyolországban és háromszor is kérelmezte, hogy lakhatási engedélyt kapjon, ám mindig sikertelenül.

A férfi esete ismét felhívta a figyelmet a – zömében afrikai – illegális utcai árusok helyzetére. Spanyolország több városában, tengerparti üdülőhelyein mindennapos látvány, hogy a járdán kiterített lepedőről kínálják portékáikat: cipőket, táskákat, napszemüvegeket, pólókat, többnyire nagy divatmárkák hamisítványait.

A lepedők sarkaira egy-egy spárga van rögzítve, amelyet az árus kézben tart, így ha rendőrök közelednek, egy mozdulattal batyuvá alakítja a lepedőt, a hátára kapja és elszalad.

Barcelona önkormányzata tavaly kereskedelmi szövetkezetet alakított az illegálisan tevékenykedő utcai árusok számára, ezzel próbálva rendezni körülményeiket, és egyúttal felszámolni a jelenséget.

A madridihoz hasonló esetre egyébként nemrégiben az olaszországi Firenzében is sor került, amikor a város polgármestere próbálta csillapítani a szenegáli bevándorlók egy honfitársuk meggyilkolása miatt felkorbácsolt érzelmeit.

Rendőrökkel ordibáló bevándorlók Madridban.

Forrás: Oscar Del Pozo / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában