bűnügy

2018.06.21. 17:55

Román és afgán embercsempészeket ítéltek el

Az elsőfokú ítéletet némileg enyhítve jogerősen többéves fegyházbüntetésre ítélt afgán és román embercsempészeket csütörtökön a Zalaegerszegi Törvényszék.

Vándor Virág, a törvényszék szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a vádlottak 2014-ben bűnszervezetet hoztak létre, hogy afgán állampolgárokat pénzért Nyugat-Európába juttassanak. A migránsok több hónap alatt értek Afganisztánból Irán, Törökország, Bulgária és Szerbia érintésével Magyarországra. Itt a zöldhatáron jutottak át, elfogták őket vagy feladták magukat.

A befogadóállomásokra került embereket a bűnszervezet tagjai összegyűjtötték, Budapestre juttatták őket, ahonnan megszervezték a továbbszállításukat nyugati országokba. Az első- és másodrendű vádlott 2014 novemberében egy lakóautót bérelt Olaszországban, amellyel először 13 afgán állampolgárt Olaszországba, alig egy héttel később pedig hét migránst Németországba vittek.

A legfeljebb öt-hat ember szállítására alkalmas lakóautóba 2014 decemberében 27 embert zsúfoltak be, néhány nappal később pedig 21 migránst, amikor Letenye közelében a Nemzeti Adó-és Vámhivatal munkatársai megállították őket. A bűnszervezet tagjai sofőrként, vagy a migránsokat szállító járművek előtti gépkocsi vezetőjeként vettek részt az embercsempészésben.

A Nagykanizsai Járásbíróság 2016 áprilisában első fokon bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett embercsempészet bűntettében társtettesként ítélte el a vádlottakat.

A Zalaegerszegi Törvényszék csütörtöki jogerős ítéletében – az azóta eltelt éveket és a részletes beismerő vallomást figyelembe véve – néhány hónappal enyhítette mindhárom vádlott ítéletét. Az elsőrendű vádlottnak két év és két hónapot kell fegyházban letöltenie, a másodrendű vádlott három év és négy hónap fegyházbüntetést kapott, míg a harmadrendűt egy év és két hónap börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában