Adventi csomag

2017.12.01. 18:30

Robbanószerkezetet találtak egy karácsonyi vásáron Németországban

A bombát egy postai csomagba rejtve találták meg a Berlinhez közeli Potsdam városának központjában.

A Berlin melletti város rendőrségének tájékoztatása szerint a tűzszerészek úgynevezett nemkonvencionális robbanó- és gyújtószerkezetet találtak Potsdam központjában, ahol egy szabadtéri adventi vásár is működik.

A rendőrség elrendelte a környék kiürítését és lezárását. A kiürítés után röviddel a Twitteren közölték, hogy „a gyanús tárgy ellenőrzött hatástalanítása sikeresen megtörtént”.

A Potsdamer Neueste Nachrichten című helyi lap értesülése szerint a szerkezet egy 40-szer 50 centiméter méretű postai küldeményben volt, amelyet egy belvárosi gyógyszertárnak címeztek. A rendőrséget a gyógyszertárból riasztották kora délután, miután egy munkatárs felnyitotta a csomagot, és gyanús drótokat és berendezéseket látott meg benne.

A brandenburgi belügyminiszter, Karl-Heinz Schröter később közölte: a csomag röntgenkészülékkel történt átvilágítása során szögeket és porszerű anyagot találtak, ugyanakkor – mint fogalmazott – egyelőre nem világos, hogy valódi robbanószerkezetről vagy csak utánzatról van-e szó. A nyomozásnak még nagyon az elején járunk – tette hozzá.

Schröter szerint a csomagban robbanószer helyett lehetett akár gipsz vagy egy más veszélytelen por is, míg a szögek egy konzervdobozhoz hasonló fémedényben voltak. Mint mondta, most vizsgálják annak lehetőségét, hogy más helyre is szállítottak-e ilyen csomagokat. Hangsúlyozta: korai még arról beszélni, hogy merényletet terveztek volna a karácsonyi vásár ellen, ugyanis a gyógyszertár is lehetett a célpont.

A gyógyszertár környékét százméteres körzetben lezárták a hatóságok.

Borítóképünkön rendőr áll a potsdami adventi vásár kordonnal elzárt bejáratánál. Forrás: MTI / EPA / Felipe Trueba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában