leállt a szállítás

2017.12.12. 13:31

Robbanás volt a legfontosabb osztrák gázterminálon (videó)

A detonációban – amely nem befolyásolja a magyarországi gázellátást – egy ember meghalt és 21-en megsérültek.

Robbanás történt kedden a legjelentősebb osztrák földgázelosztó terminálon, Alsó-Ausztriában, egy ember meghalt, 21-an megsérültek. A baumgarteni robbanás nem befolyásolja a magyarországi gázellátást, a Magyarország, Olaszország és Németország felé tartó vezetékeket már kedd éjjelre helyreállítják.

A robbanás sérültjei között egy ember állapota súlyos, a többiek könnyebben sérültek meg. A Gas Connect Austria közleménye szerint a könnyű sérültek között nemcsak osztrákok, hanem hat más ország állampolgárai is vannak.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=36&v=lTe_hOX1lG8

A rendőrség a Twitter közösségi oldalon azt közölte, hogy „műszaki okok” állnak a robbanás hátterében, de közelebbi részleteket egyelőre nem árultak el. A robbanás pontos okát még vizsgálják.

A detonáció reggel háromnegyed kilenckor történt, és hatására tűz keletkezett a Weiden an der March település Baumgarten nevű részén található létesítményben. A terminál közel van a szlovák határhoz, Pozsonytól mintegy 30 kilométerre északnyugatra található. A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki tűzoltók, mentők és rendőrök. A gázelosztó terminál szóvivője szerint a hatóságok urai a helyzetnek, a tüzet már sikerült eloltani.

A földgázelosztó terminált leállították, jelenleg üzemen kívül van – közölte Armin Teichert, az osztrák földgázszállító hálózat üzemeltetője.

A Gas Connect Austria közleményében biztosított arról, hogy Ausztria földgázszükségleteit „belátható ideig” fedezni tudják. Viszont a robbanás miatt további intézkedésig korlátozások állhatnak be az Ausztrián keresztül déli-délkeleti irányba történő szállításokban. A szomszédos gázvezetékek üzemeltetőit haladéktalanul tájékoztatják, hogy megtehessék a szükséges lépéseket – közölte a Gas Connect Austria.

Az Eustream szlovák gázvezeték-üzemeltető közölte: a robbanás miatt leállították a Baumgartenbe irányuló szállítmányokat. A vállalat szóvivője szerint az eset nincs hatással a szlovákiai földgázkészletekre.

A robbanást követően jelentősen csökkent az Oroszországból a baumgarteni terminálra érkező földgáz mennyisége: a naponta megszokott 116 millió köbméter helyett ez a mennyiség 16 millió köbméterre zuhant.

A baumgarteni robbanás nem befolyásolja a magyarországi gázellátást

- közölte Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke kedden az MTI-vel. A szolgáltató vezetője ismertette, hogy az osztrák irányból kieső gázmennyiség pótlása – a szlovák-magyar együttműködésnek köszönhetően – Balassagyarmat átadási ponton is megoldható, emellett a belföldi tárolói kapacitás is rendelkezésre áll. Hozzátette: a magyarországi földgáztárolók töltöttségi szintje megfelelő, a téli fűtési időszak igényeit bőven fedezi.

A baumgarteni terminál a legnagyobb földgázelosztó Ausztriában. Oroszországból, Norvégiából és más országokból érkezik ide a földgáz, amelyet a terminálról szállítanak tovább Ausztrián belül, valamint Magyarországra, Horvátországba, Szlovéniába, Franciaországba, Olaszországba és Németországba. Innen indul ki több gázvezeték is: a transz-ausztriai TAG, a nyugat-ausztriai WAG és a magyar-osztrák HAG. A Nyugat-Európába irányuló orosz földgáz-szállítmányok mintegy harmadának célba juttatását a baumgarteni terminálon keresztül bonyolítják.

Borítókép: MTI/EPA/Osztrák Vöröskereszt/Mötz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában