Trianon 100

2020.06.03. 21:31

Potápi: június 4-én úgy emlékezzünk a múltra, hogy közben tekintsünk a jövőbe is (videó)

A vesztes 20. század után e nap jelentse a magyaroknak a nyertes 21. század hajnalát – mondta videóüzenetében a nemzetpolitikai államtitkár.

Videóüzenetben köszöntötte a Kárpát-medencében, Nyugat-Európában és a tengerentúlon élő magyarokat Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a Nemzeti Összetartozás Napja és a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából. A politikus kiemelte, június 4-én úgy emlékezzünk a múltra, hogy közben tekintsünk a jövőbe is.

„Minden egész eltörött, minden láng csak részekben lobban” – Ady Endre soraival köszöntötte a Kárpát-medencében, Nyugat-Európában és a tengerentúlon élő magyarokat videóüzenetében a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a Nemzeti Összetartozás Napja és a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából. Potápi Árpád János emlékeztetett arra, hogy a trianoni békeszerződés aláírása pontot tett az első világháború végére, lezárta az úgynevezett hosszú 19. századot, és elindította a magyarok számára tragikus kimenetelű 20. századot. „Június 4-én emlékeznünk kell a száz évvel ezelőtti eseményre, történelmi városainkra, Pozsonyra, Kassára, Ungvárra, Nagyváradra, Kolozsvárra, Brassóra, Temesvárra, Újvidékre és Eszékre. Emlékezünk tájainkra, folyóinkra, hegyeinkre és azokra az emberekre, akik azokban az időkben éltek” – fogalmazott a nemzetpolitikai államtitkár.

Potápi Árpád János videóüzenetében rámutatott arra, száz évvel ezelőtt szétszakították, szétdarabolták országunkat, nekünk, mai magyaroknak pedig az a történelmi szerep jutott, hogy újraegyesítsük a nemzetet. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az Országgyűlés elfogadta a Nemzeti Összetartozásról szóló törvényt, továbbá Magyarország új Alaptörvényét, és megadta a szavazati jogot minden egyes magyar állampolgárnak, éljenek bárhol a nagyvilágban. „A magyar kormány nemzetpolitikájának köszönhetően a nemzet egyesítése a határok megváltoztatása nélkül megy végbe” – tette hozzá. Potápi Árpád János hangsúlyozta, az elmúlt száz esztendő legnagyobb eredménye, hogy élünk és megmaradtunk, az elmúlt tíz évé pedig az, hogy megerősödtek közösségeink a Kárpát-medencében és a diaszpórában egyaránt. Szavai szerint ma már talán egységes Kárpát-medencéről beszélhetünk, és egyre inkább igaz, hogy határon túli magyarnak lenni nem hátrányt, hanem előnyt jelent.

A nemzetpolitikai államtitkár kiemelte: június 4-én emlékezzünk a múltra, de tekintsünk a jövőbe is, és a vesztes 20. század után e nap jelentse a magyaroknak a nyertes 21. század hajnalát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában