Illegális bevándorlás

2019.05.02. 18:33

Pintér Sándor: a magyar és az olasz elképzelés azonos a határok védelméről

Magyarország és Olaszország elképzelése azonos az európai határok védelméről; arról, miként kell megakadályozni, hogy embertömegek, terroristák és más nemkívánatos személyek az Európai Unió (EU) területére jussanak – jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, miután hivatalos megbeszélést folytatott olasz kollégájával, Matteo Salvinivel.

Budapest, 2019. május 2. Pintér Sándor belügyminiszter (j) és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes sajtónyilatkozatot tesz hivatalos megbeszélésüket követõen Budapesten, a Belügyminisztériumban 2019. május 2-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A magyar tárcavezető megköszönte azt az erőfeszítést, amelyet Olaszország tesz azért, hogy a „hívatlan vendégek” elkerüljék az unió külső határait. Gratulált az olaszok teljesítményéhez, akik – mint mondta – megakadályozták, hogy tengeri úton nemkívánatos emberek érkezzenek az EU-ba.

Olaszország nem csupán a saját érdekében tesz erőfeszítéseket, hanem valamennyi uniós tagállam, így Magyarország érdekében is

- vélekedett Pintér Sándor, aki kijelentette, hogy

a hívatlanul érkezőket nem szétosztani kell, hanem meg kell őket akadályozni abban, hogy elérjék az uniót.

Azt mondta: tudják, hogy segítséget kell nyújtaniuk „harmadik országoknak” abban, hogy megszűrjék azokat, akik az EU irányába jönnek. Ezért tettek a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) nagy erőfeszítéseket Líbiában, valamint a Nyugat-Balkánon, ahol támogatják a szomszédos államok határőrizetét – fűzte hozzá.

Pintér Sándor azt hangoztatta, hogy tovább fogják folytatni az együttműködésüket, amely remélhetőleg eredményes lesz: nem szétosztják majd a nemkívánatos embereket, hanem megakadályozzák az unióba érkezésüket.

Salvini hazaszállíttatná a migránsokat

Matteo Salvini azt mondta, érdekes látogatást tettek a röszkei határátkelőnél. Elismerését fejezte ki a magyar kormánynak azért, amiért gyorsan és hatékonyan őrizet alá vett csaknem hatszáz kilométernyi határszakaszt, és így sikerült megállítania az embercsempészetet, az emberkereskedelmet.

Megerősítette, hogy a magyar és az olasz kormány álláspontja teljesen azonos az ügyben: arra számítanak, hogy

„az új Európa” május 27-étől védeni fogja a külső határait mind szárazföldön, mind tengeren.

Az olasz miniszter is úgy vélekedett: nem a már az EU-ban tartózkodó migránsok újraelosztása a probléma, hanem annak elkerülése, hogy újabbak érkezzenek.

Álláspontjuk a bevándorlók hazaszállításának kérdésében is azonos:

közös harc „az új Európában” azért, hogy felülvizsgálják az összes kereskedelmi, pénzügyi megállapodást azon unión kívüli országokkal, amelyek nem segítik elő a lakosságuk hazaszállítását

- fogalmazott Matteo Salvini.

Az olasz belügyminiszter megköszönte a magyar kormány Líbiában nyújtott gazdasági támogatását. Ha több európai ország állna hozzá ennyire komolyan az emberkereskedelem megelőzéséhez, akkor sokkal kevesebb bűncselekmény, probléma érintené a kontinenst – jelentette ki Matteo Salvini.

Borítókép: Pintér Sándor belügyminiszter (j) és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes sajtónyilatkozatot tesz hivatalos megbeszélésüket követően Budapesten, a Belügyminisztériumban 2019. május 2-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában