instabil helyzet

2019.11.02. 21:25

Öt jelölt indulhat a vitatott algériai elnökválasztáson

Az algériai választási hatóság szombaton közölte, hogy öt jelölt indulhat az államfői tisztségért a következő hónapban esedékes elnökválasztáson.

Buteflika két évtizedig vezette az országot. A tüntetések azóta sem csitultak. Az észak-afrikai ország lakossága a teljes politikai elit távozását és a politikai rendszer reformját követeli a választások megtartása előtt. Pénteken újból ezrek vonultak az utcára, hogy hangot adjanak elvárásaiknak.

Az elnökjelöltek között van Abdel-Madzsid Tebbun és Ali Benflisz, akik miniszterelnöki tisztséget töltöttek be Buteflika idején. Indul továbbá Azzeddín Mihubi volt kulturális miniszter, Abdelkader Bengrin turizmusért felelős egykori tárcavezető, illetve Abdelazíz Belajd, a Mosztakbal Mozgalom nevű párt vezetője.

Összesen huszonhárman jelezték, hogy indulnának a december 12-i választáson, de többségük nem tudta teljesíteni az aláírásgyűjtési feltételeket

- mondta el egy sajtótájékoztatón a választási bizottságot vezető Mohammed Serif. Az elutasítottak fellebbezhetnek – tette hozzá.

Eredetileg július 4-én tartották volna meg az elnökválasztást, de jelöltek híján elhalasztották. Az algériaiak tiltakozása ellenére és Ahmed Gaid Száleh vezérkari főnök nyomására december 12-re újból kiírták a voksolást. Száleh átlátszó és tisztességes választást ígért. Az APS algériai hírügynökség szerint szeptember 15-e, az új időpont bejelentése óta több mint 80 jelölést vontak vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában