Támadás Szíriában

2018.01.05. 12:33

Óriási haditechnikai veszteséget szenvedhettek az oroszok

Legalább hét orosz katonai repülőgépet tettek hasznavehetetlenné szíriai lázadók abban a tüzérségi támadásban, amelyet még december 31-én hajtottak végre a hmejmími légitámaszpont ellen – jelentette weboldalán a Kommerszant című orosz lap, két forrásra hivatkozva.

Ha igaz, ez volt Oroszország eddigi legnagyobb haditechnikai vesztesége, amióta 2015 őszén légierejével beavatkozott a szíriai polgárháború menetébe. Az óvatos megfogalmazást az indokolja, hogy az orosz védelmi minisztérium csak a támadás tényét és két katonájuk halálát ismeri el – viszont tagadják, hogy a gépeiket is megsemmisítették volna a támadók.

A „radikális iszlamisták” által elkövetett támadásban a Kommerszant beszámolója szerint több mint tíz orosz katona sebesült meg.

Az ágyúzásban megsemmisült legalább négy Szu-24-es vadászbombázó, két Szu-35Sz nehéz vadászbombázó és egy An-72-es teherszállító repülőgép, valamint egy lőszerraktár is

- adta hírül a Kommerszant, két „katonai-diplomáciai” forrásra hivatkozva.

A lap szerint az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta a hírt.

A tárca néhány órával korábban azt közölte, hogy december 31-én a szíriai Hama közelében lezuhant egy Mi-24-es orosz katonai helikopter, és a balesetben meghalt a gép két pilótája.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter múlt kedden jelentette be, hogy Oroszország megkezdte állandó hadseregcsoport felállítását Szíriában a hmejmími légitámaszponton, illetve a tartúszi haditengerészet műszaki ellátó központban, amelyet Moszkva teljes értékű hadikikötővé szándékozik kiépíteni.

Putyin elnök december 11-én adta ki a parancsot a részleges csapatkivonásra, a művelet befejezéséről Sojgu december 22-én tett neki jelentést. Szíriában a hmejmími és a tartuszi bázis legénysége mellett három zászlóaljnyi katonai rendész és a békéltető központ személyzete maradt. Az orosz parlament felsőháza négy nappal később jóváhagyta a tartuszi haditengerészeti létesítmény kibővítéséről megkötött orosz-szíriai megállapodást. Ennek értelmében Oroszország egyszerre 11 hadihajót állomásoztathat a támaszponton, beleértve az atommeghajtású eszközöket is.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök múlt szerdán bejelentette, hogy az Iszlám Állam felett Szíriában aratott győzelmet követően a terrorellenes harc fő feladata mostantól a korábban an-Nuszra Frontként ismert Dzsabhat Fatah es-Sám terrorszervezet szétverése lesz.

Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő másnap említést tett egy, a hmejmími orosz légitámaszpont ellen szerdán végrehajtott rakétatámadásról.

Azt állította ugyanakkor, hogy a bázis körül kiépített, több rétegű rakétavédelem bebizonyította hatékonyságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában