Parlament

2019.10.21. 21:56

Orbán Viktor a Borkai-ügyről: ez egy beteg dolog

A miniszterelnök azt is mondta: világossá tettük, hogy útjaink elválnak egymástól Borkaival. A Jobbiknak pedig azt mondta, hogy a kisnyilasok mindig összeállnak a kommunistákkal.

427 milliárddal forinttal költünk többet az egészségügyre, mint 2010-ben – hangsúlyozta Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában.

Emellett a miniszterelnök válaszolt a klímavészhelyzettel, a Fővárosi Közgyűlés feladataival és a Borkai-üggyel kapcsolatos kérdésekre is. Utóbbiról azt mondta: világossá tettük, hogy útjaink elválnak – olvasható az Origo összefoglalójában.

427 milliárddal forinttal költünk többet az egészségügyre, mint 2010-ben – hangsúlyozta Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában Jakab Péternek adott válaszában.

Önök vannak szövetségben azzal a párttal, amelyik több százmilliárddal költött kevesebbet az egészségügyre, mint a mostani kabinet.

A kormányfő szerint a Jobbikra tökéletesen illik a kisnyilas jelző,

mivel ha az érdekeik úgy kívánták, akkor rögtön összeálltak a kommunistákkal.

Ezt követően Jakab Péter egy viccesnek szánt narancsos süteményt adott a kormányfőnek, és Kocsis Máté frakcióvezetőnek.

Orbán Viktor minderre Pongrátz András szavait olvasta fel a Jobbiknak, aki teljesen elhatárolódott a párttól.

Orbán Viktor: nem lehet ebben az ügyben vizsgálóbizottságot felállítani

Büntetőeljárás van folyamatban a Microsoft-ügyben, ezért nem lehet vizsgálóbizottságot létrehozni, és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal sem tud vizsgálatot indítani – mondta Orbán Viktor Harangozó Tamás, MSZP-s képviselő kérdésre.

Minden szoftvergyártó cégtől közvetlenül szeretnénk vásárolni, de erre a Microsoft nem hajlandó – tette hozzá. Nekünk nem kell semmilyen közreműködő, hogy beszerezzük a szoftvereket – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök kijelentette, hogy a magyar kormány értelemszerűen működtet digitális rendszereket, amiknek egy részét csak a Microsoft képes üzemeltetni.

Éppen ezért közbeszerzéseket írt ki a kormány, és ha ott valami törvényellenes történik, akkor az ügyészség vizsgálatot indít, és ebben az ügyben is ez történt

- hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

Nagyon ambíciózus célok

Schmuck Erzsébet a klímavészhelyzet kihirdetését kérte a kormányfőtől. Orbán Viktor minderre azt mondta, hogy aki szerint egy kommunista trükk a klímaváltozás, az nem normális. A kormány számára fontos a klímaváltozás elleni küzdelem. A kormányfő szerint,

ha Budapesten bevezetik a klímavészhelyzetet, akkor a kormány látni fogja, hogy milyen konkrét lépéseket lehet tenni.

Magyarország a klímasemleges energiatermelésben jobban teljesít, mint az unió országainak a többsége, de a tervek szerint a magyar energiatermelés 90 százaléka karbonsemleges kell, hogy legyen. Mindehhez a céloknak a teljesítéséhez a nukleáris energia további bővítésére van szükség – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor kijelentette, hogy a célok elérése nem lesz könnyű, jelentősen növelni kell a napenergia részarányát, de az sem lesz könnyű.

Orbán Viktor: döntsön a Fővárosi Közgyűlés

Büntetni, vagy támogatni akarják a budapestieket? – tette fel a kérdést Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője Orbán Viktornak. A kormányfő közölte, hogy a korábbi Tarlós Istvánnal kötött megállapodást a kabinet betartja.

Budapesten 1600 milliárd forintnyi beruházás zajlik, és tervben van 4000 milliárdnyi. Ez lenne a kivéreztetés?

- tette fel a kérdést a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogy korábban

215 milliárd forintnyi adósságot vállaltak át Budapesttől.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország kormánya nem akar végrehajtani olyan fejlesztéseket Budapesten, amiket a helyi közösség nem akar.

Ha a Fővárosi Közgyűlés azt akarja, hogy ne legyen atlétikai világbajnokság Budapesten, akkor mondják ezt.

Ha nem akarnak új kézilabdacsarnokot, akkor ezt döntsék el, és a kormány lépni fog – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A Fidesz és Borkai útjai elváltak egymástól

Steinmetz Ádám, a Jobbik képviselője arról kérdezte a kormányfőt, hogy Borkai Zsolt méltó-e az olimpiai bajnokoknak járó életjáradékra. Orbán Viktor válaszában közölte, hogy a Fidesz világossá tette álláspontját.

A párt és Borkai Zsolt útjai elváltak egymástól, az olimpikonokra vonatkozó döntést pedig a Magyar Olimpiai Bizottságnak kell meghozni.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy beteg dolognak tartom, ha valaki saját maga készít, vagy készített felvételt a saját maga szexuális életéről

Ez egy beteg dolog.

A kormányfő azt is közölte, hogy nagy valószínűséggel támogatni fogják azt a javaslatot, amit ebben az ügyben a MOB a kormány elé terjeszt majd az életjáradékok ügyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában