Járvány

2020.03.13. 17:00

Operatív Törzs: mindenkire szükség van a járvány megállításához

A haza szolgálatára felesküdött minden munkatársra szükség van, illetve összefogásra, hogy megelőzzük a járvány terjedését – mondta a koronavírus-járvány miatt a kormány által felállított Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján a törzs ügyeleti központjának vezetője.

Budapest, 2020. mrcius 7. Lakatos Tibor, az operatv trzs gyeleti kzpontjnak vezetje a koronavrus-fertzs elleni vdekezsrt felels operatv trzs sajttjkoztatjn a Miniszterelnki Kabinetiroda sajttermben 2020. mrcius 7-n. MTI/Bruzk Nomi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Lakatos Tibor ezredes a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében tartott tájékoztatón közölte, hogy a vírust nem tudják megállítani, mert az világjárvány, de Magyarországon csak elszigetelt esetek vannak és a törzs azon dolgozik, hogy megelőzze a gócpontok kialakulását, mindenkinek ez a célja – ismertette a Magyar Nemzet.

Az operatív törzs minden lehetséges kormányzati intézkedést megtesz – tette hozzá Lakatos Tibor.

A média teheti most a legtöbbet azzal, hogy átadja azt az üzenetet, hogy ezt a járványt komolyan kell venni.

Arra kérik a médiumokat, hogy

intenzíven osszák meg a közcélú tájékoztató anyagokat, filmeket, internetes tartalmakat,

különösen az időseknek és családtagjaiknak szóló felhívásokat.

 

Fogjunk össze most a magyar emberekért és szüleink, nagyszüleink életéért

– fogalmazta meg a kérést az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője.

Elérkeztünk arra a szintre, hogy most minden perc számít

– folytatta az ezredes.

Lakatos Tibor kiemelte,

hogy szükséges a lakosság együttműködése is.

Meg kell előzni azt, hogy álhírekkel pánikot keltsünk, megfélemlítsük a magyar embereket. Lakatos Tibor felidézte, hogy ilyen nagyon népszerű álhír az, hogy Budapestet vagy bármelyik más várost lezárni készülne a kormány. Ezek a hírek, ezek a szóbeszédek megalapozatlanok.

Jelenlegi helyzetben az operatív törzs nem tartja indokoltnak egyetlen település lezárását sem.

Az ügyeleti központ vezetője felidézte, hogy az egyik kormányzati intézkedés a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása volt a magyar-szlovén és a magyar-osztrák határon. Ennek keretében az ellenőrzések megkezdése óta összesen 11437 magyar állampolgárt ellenőriztek, ebből 166 magyar állampolgár vonatkozásában került elrendelésre a hatósági házi karantén. Egy olyan külföldi állampolgár volt, akit az egyik ellenőrzés helyszínéről gyanús esetként kórházba kellett szállítani, és 204 fővel szemben megtagadták az országba történő belépés lehetőségét – sorolta a számokat az ezredes.

A környező országokban is egyre nagyobb számban találnak fertőzött betegeket. Ausztriában immár 302, Csehországban 117, Horvátországban 19, Lengyelországban 58, Szerbiában 19, Szlovákiában 16, Szlovéniában 89 beteget regisztráltak, és Ausztriában és Lengyelországban egy-egy beteg elhunyt. Magyarországon nincs a koronavírus következtében elhunyt személy, olyan viszont van, aki felgyógyult és akit a kórházból tünetmentesen el lehetett engedni – idézte fel az előző napi tájékoztatón elhangzott tényeket Lakatos Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában