menedékkérelmet nyújtottak be

2018.03.10. 07:07

Nyugat-Európába akartak bejutni az ISIS-szel kapcsolatba hozható gyanúsítottak

Az Európai Unióba akart menedékesként bejutni az a nő és férfi, akiket a Terrorelhárítási Központ felderítői azonosítottak a röszkei tranzitzónában, a bíróság pénteken letartóztatta a terrorizmus finanszírozásával gyanúsított két embert.

A Magyar Idők szombati számában közölte, a megalapozott gyanú szerint a férfi és a nő 2009-ben, illetve 2010-ben önkéntesen csatlakozott egy közelebbről meg nem nevezett szervezethez, amely a vonatkozó nemzetközi szerződések és egyezmények szerint terrorszervezetnek minősül. A lap értesülése szerint vélhetően az Iszlám Állammal (ISIS) együttműködő terrorszervezetről van szó. A gyanú alapján a terrorszervezet tagjaként például mindketten végeztek 2010 és 2014 között a szervezet érdekében Irakban logisztikai tevékenységet, és katonai kiképzésben részesültek, illetve anyagilag is támogatták a terrorszervezetüket.

A gyanúsítottak a röszkei tranzitzónában nyújtottak be menedékkérelmet, amelyet a hatóságok elutasítottak.

A vizsgálóbíró, figyelemmel a gyanúsítottak személyi körülményeire, személyazonosságuk tisztázatlanságára és az általuk eddig közölt adatok ellentmondásosságára, valamint arra, hogy megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének, elrejtőznének, elrendelte az előzetes letartóztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában