Gyanús eset

2020.05.28. 16:12

Nyílt korrupciós ügybe keveredhetett a pécsi városvezetés

Egy belső levelezés került nyilvánosságra a sajtóban, amely szerint a polgármesterrel előre egyeztetve, az alpolgármester közreműködésével juttattak közpénzhez egy gyanús céget – írja közleményében a pécsi Fidesz.

A Bognár Szilvia alpolgármesternek címzett e-mail tanúsága szerint annak írója előre egyeztethetett Péterffy Attilával, Pécs polgármesterével egy pályázat lebonyolításának folyamatáról, és arról is, hogy mely cégeket kérik fel ajánlattételre – írja a Pécsi Újság nyomán a bama.hu baranyai hírportál. A sajtóban megjelent hírek szerint végül a levél írójának érdekeltségébe tartozó vállalkozás nyerte el a megbízást.

A helyi Fidesz csütörtökön közleményben reagált az esetre, amelyben azt írják:

„Egy belső levelezés került nyilvánosságra a sajtóban, amely szerint a polgármesterrel előre egyeztetve, az alpolgármester közreműködésével juttattak közpénzhez egy gyanús céget egy olyan »átvilágítás« ürügyén, amelyre valójában semmi szükség nem volt. Az érintett városvezetők – Péterffy Attila és Bognár Szilvia – nem cáfoltak, hanem szokás szerint hallgatnak, amit ezúttal már nem hagyhatunk annyiban. Felszólítjuk Péterffy Attilát, hogy számoljon el a pécsiek előtt ezzel a szerződéssel, ennek szakmai indoklásával és a teljesítéssel is, illetve haladéktalanul tisztázza az alpolgármesteri titkárságról kiszivárgott korrupciós levelet.”

A közleményre az önkormányzat hosszan magyarázkodó közleményben reagált, amelyben többek között az alábbiakat írják:

„Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Péterffy Attila polgármester 2019. december 10-én kötött szerződést egy betéti társasággal három, Pécsett az előző városvezetés idején megvalósult, illetve megkezdett európai uniós, szociális rehabilitációt célzó projekt átvilágítására. Ennek azért láttuk szükségét, mert felmerült a gyanú, hogy a projektek keretében elköltött forintok nem hasznosultak érdemben. A megbízott betéti társaságot Lakatos Béla képviselte, és a tényleges munkát is – a három projekt pénzügyi, műszaki és megvalósulási szempontból történő vizsgálatát – ő végezte el. Az átvilágításra megkötött szerződés kikötött egy legalább 10 oldal terjedelmű szakvéleményt, a munkát a megbízott minden tekintetben bőven és határidőre teljesítette. Az elkészült szakvélemény rendelkezésre áll és érdemi megállapításokat tartalmaz.

A megbízási szerződés nettó értéke nem érte el a 800 ezer, a bruttó értéke pedig az 1 millió forintot. A közbeszerzési értékhatárt el nem érő beszerzések esetén a nettó 2 millió forintot meg nem haladó értékű önkormányzati beszerzés esetén a polgármester vagy az általa felhatalmazott személy hozza meg az eljárást lezáró döntést, ez így történt ebben az esetben is.

Az ilyen beszerzések esetén általános szabály, hogy három, ahogy a jelenleg hatályos szabályzata fogalmaz, »a szerződés teljesítésére alkalmasnak ítélt gazdasági szereplőt kell ajánlattételre felkérni«. Hogy ezeknek a szereplőknek milyen feltételeknek kell megfelelnie, arról részletesen szól az önkormányzat szabályzata. Kiköti azonban azt is, hogy »ha a beszerzés tárgya olyan szolgáltatás, mely a szolgáltatást igénybe vevő és a szolgáltatást nyújtó közötti bizalmi viszonyra épül«, akkor nem kell három ajánlatot sem beszerezni. A szóban forgó átvilágítási megbízás pedig eleve ilyen.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában