incidens

2020.03.09. 11:27

Nők és férfiak tűztek össze a mexikóvárosi nőnapi felvonuláson

Többtucatnyian megsérültek.

Nők egy csoportja tűzött össze abortusz ellen tüntető férfiakkal a Mexikóvárosban tartott vasárnapi nőnapi felvonuláson, a dulakodásban többtucatnyian megsérültek.

A városvezetés szerint mintegy nyolcvanezren vettek részt a nőnapi felvonuláson, amely áthaladt a történelmi belvároson és azon a központi téren, ahol a városi főkatedrális és az elnöki hivatalnak helyt adó Nemzeti Palota is található.

A zöld fejkendőt viselő nők – legalább egytucatnyian voltak – leszaggatták és felgyújtották a terhességmegszakítást szexuális bűnténynek beállító plakátokat. Az abortusz ellen tüntető férfiak pedig – egyesek közülük borotváltfejűek voltak, és egyiküknél ostor is volt – trágár szavakkal illették őket.

A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy Mexikóban van egy kisebb ultranacionalista mozgalom, amely osztja a kérlelhetetlen abortuszellenességükről ismert nemzetközi szervezetek ideológiáját.

Egy másik, ugyancsak belvárosi helyszínen kalapácsokkal felfegyverzett, feketeálarcos nők betörték egy gépkocsi szélvédőjét, felborítottak egy teherautót, és felgyújtották több épület ajtaját. A tüntetők gyújtópalackokat hajigáltak a világörökség részét képező Nemzeti Palota bejáratához vezényelt női rohamrendőrökre.

Egy házilag készített robbanószerkezet a tüntetők lába alatt lépett működésbe, és lángra kapott az El Universal című lap fotósának nadrágja. A nő másodfokú égési sérüléseket szenvedett.

A tüntetők a Nemzeti Palota falaira a kormányt szidalmazó graffitikat festettek, és olyan falfalfirkák is megjelentek rajta, amelyek Andrés Manuel López Obrador államfő szemére vetik, hogy nem törődik a nőkkel.

Noha sok tüntető az erőszak elkerülésére szólította a társait, a városi hatóságok szerint a nőnapi csetepatékban 65 ember megsérült, de senkinek az élete sem került veszélybe.

A női aktivistákat – elmondásuk szerint – az gerjesztette haragra, hogy Mexikóban öt év leforgása alatt 173 százalékkal nőtt a szexuális gyűlöletből elkövetett bűntények száma. Egyikük azt hangoztatta, hogy a férfiak naponta tíz nőt gyilkolnak meg szexuális indíttatásból.

Mexikóban februárban több városban feldühödött nők ezrei tiltakoztak amiatt, hogy élettársa megölte a 25 éves Ingrid Escamillát, majd a holttestét megnyúzta. A tiltakozók szerint a hatóságok nem kezelik megfelelően a nők ellen elkövetett erőszakot.

A hivatalos adatok szerint tavaly 3825 nő vált gyilkosság áldozatává a latin-amerikai országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában