külügyi bizottság

2019.11.12. 19:43

Németh Zsolt: itt az ideje a felső szintű ukrán-magyar párbeszédnek

Nagy remények vannak arra, hogy elindulhat egy konstruktív párbeszéd, és ezáltal ha nem is egy csapásra, de meg tudják oldani a nyitott kérdéseket.

Budapest, 2019. november 12. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetségének elnöke (b), Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (k) és Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke (j) az Országgyûlés külügyi bizottságának ülése után az Országházban 2019. november 12-én. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Elérkezett az ideje annak, hogy elinduljon az ukrán-magyar párbeszéd a legfelsőbb szinten – mondta a külügyi bizottság fideszes elnöke újságíróknak a testület keddi budapesti zárt ülése után.

Magyarország készen áll arra, hogy Ukrajnával „új lapot nyissunk” a kétoldalú kapcsolatokban

– fogalmazott Németh Zsolt.

Rámutatott: ennek keretei között komoly szerep juthat a törvényhozásoknak, így a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának is, amely szintén kész arra, hogy kivegye a részét a kétoldalú kapcsolattartásból.

A bizottság tájékoztatót hallgatott meg a magyar-ukrán kapcsolatok aktuális helyzetéről.

Németh Zsolt kiemelte: üdvözlik – ahogy tavasszal is – Volodimir Zelenszkij államfővé választását, és azt, hogy számos, a magyarságot érintő kérdésben előrelépés történt. A bizottsági elnök ezek között említette a kettős állampolgárságot.

Szintén üdvözlik – folytatta -,

hogy a béke irányába nagyon határozott nemzetközi erőfeszítéseket tesz Ukrajna, és bátorítják az Európai Uniót, hogy a normandiai formátum keretei között tegyen meg mindent ennek érdekében.

Az alapvetően európai kérdés, hogy sikerül-e békét teremteni a keleti szomszédságban – rögzítette.

Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy nem sikerült ismét magyar képviselőt választani a kijevi törvényhozásba.

Brenzovics László elveszítette mandátumát, ugyanakkor ez önhibáján kívül történt így, a választáson kiváló eredményt ért el.

Ha összegződhettek volna a magyarság szavazatai, továbbra is képviselőként dolgozhatna – mutatott rá Németh Zsolt. Nem sikerült azonban magyar körzetet létrehozni – tette hozzá, hangsúlyozva: bíznak abban, hogy a jövőben erre sor kerülhet.

Azt is sajnálatosnak tartja, hogy

számos intézkedés, amely sújtotta a magyarságot, nem szűnt meg, a kárpátaljai magyarság jogait nem sikerült helyreállítani. Példaként kiemelten az oktatási és a nyelvtörvényt említette.

Kijelentette: alapvető nemzetközi normáról van szó, a szerzett jogokat biztosítani kell.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára arról beszélt: Magyarország erős Ukrajnában érdekelt, illetve abban, hogy Ukrajna stabilitása és biztonsága helyreálljon.

Magyarország ugyanakkor ellenérdekelt abban, hogy a keleti országrészt érintő ukrán belpolitikai és biztonságpolitikai bizonytalanságok fennálljanak

– jelezte.

Ez ugyanis destabilizáló hatással van nemcsak az országra, hanem az egész régióra, és geopolitikai következményekkel jár – mutatott rá.

Emlékeztetett: Magyarország ennek érdekében számos lépést tett az elmúlt években. „Segítjük Ukrajnát ahogy erőnkből telik” – hangsúlyozta, és felidézte, hogy 100 millió eurós nagyságrendben támogatják azokat az ukrán erőfeszítéseket, amelyek az ország rendbetételére és megszilárdítására irányulnak. Magyarország ennél többet nem tud tenni – mondta az államtitkár, hozzátéve:

itt az ideje, hogy az ukrán fél elfogadja ezt a baráti nyitottságot.

Ez az előző adminisztrációval nem tűnt lehetségesnek, a mostanival viszont nagy remények vannak arra, hogy elindulhat egy konstruktív párbeszéd, és ezáltal ha nem is egy csapásra, de meg tudják oldani a nyitott kérdéseket – mondta az államtitkár.

Úgy látja, érdemi, történelmi probléma a két ország viszonyát nem terheli, azok a gondok, amelyek az elmúlt években jelentkeztek, orvosolhatók. Ugyanakkor

Ukrajnának is bizonyítania kell azt, hogy elkötelezett ebben az irányban

– mondta Magyar Levente, kiemelve: magyar részről fennáll a nyitottság, hogy új alapokra helyezzék a párbeszédet.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke megköszönte az odafigyelést az anyaország részéről, amit a kárpátaljai magyarság tapasztal. A helyzetük az elmúlt években rendkívül nehézzé vált, és jelenleg sem érzékelik ennek javulását – értékelt.

Kiemelte: mindenki nagy várakozással tekintett Zelenszkij első lépései elé, elsősorban a békét, a szomszédos országokkal történő kapcsolatok helyreállítását, és a nyelvi-oktatási kérdések rendezését várta a választók többsége.

Ezek a folyamatok rendkívül lassan zajlanak, bár történtek lépések a béke megteremtésére.

Remélik, hogy a választási ígéreteknek megfelelően hozzáfognak majd azon törvények felülvizsgálatához is, amelyek hátrányosan érintik a kisebbségeket – jegyezte meg.

A kárpátaljai magyarság az ukrán-magyar viszony helyreállításában érdekelt

– mondta az elnök, hozzátéve: örvendetesnek tartanák, ha létrejönne egy magas szintű találkozó, ahol megvitatnák a vitás kérdéseket.

A nyelvi, oktatási kérdések mellett előrelépést szorgalmazott a határ menti infrastruktúra, az utak fejlesztése területén. Jó lenne, ha azok az intézmények helyreállnának, amelyek korábban működtek, így a gazdasági vegyes bizottság, a határ menti együttműködéssel foglalkozó vegyes bizottság és a kisebbségi kérdésekkel foglalkozó vegyes bizottság.

Ezek fontos fórumai lehetnének az országok közötti kapcsolatok javulásának – mondta Brenzovics László, aki szerint ez érdeke Magyarországnak, Ukrajnának és a kárpátaljai magyarságnak egyaránt.

Borítókép: Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetségének elnöke (b), Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (k) és Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke (j) az Országgyűlés külügyi bizottságának ülése után az Országházban 2019. november 12-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában