nem erőszakmentes

2018.12.31. 09:37

Negyedszer is a kormánypárt győzött Bangladesben

Az ellenzék azonban nem fogadja el az eredményt, új voksolást követel.

Sejk Haszina miniszterelnök pártja, a bangladesi Népi Szövetség 287 helyet szerzett meg a 298-ból, az ellenzék legerősebb pártja, a Bangladesi Nacionalista Párt – amely bojkottálta a legutóbbi, 2014-es választást -, csak hatot.

71 éves Haszina negyedik mandátumát kezdheti meg.

A választás nem volt erőszakmentes. A hatóságok tájékoztatása szerint 16 ember vesztette életét politikai indíttatású erőszak miatt, vannak köztük kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

A legutóbbi, 2014. január 5-én tartott szavazás ugyanakkor még véresebb volt: legalább huszonhatan haltak meg erőszakcselekményekben.

A mostani választás rendjére a kormány 700 ezer katonát és rendőrt rendelt ki. A szavazásra jogosultak száma 104 millió az ázsiai országban.

Haszina pártja annak köszönheti népszerűségét, hogy kormányzása idején jelentős növekedésnek indult a dél-ázsiai ország gazdasága, amelynek így részben sikerült levetkőznie azokat az előítéleteket, melyek alapján Banglades koldusszegény, nyomorgó ország. Kritikusai szerint viszont Haszina tekintélyelvű rendszert hozott létre, bebörtönözte fő riválisát, elnyomja a másként gondolkodókat, tömegével tartóztattat le ellenzékieket, és elhallgattatja a független sajtót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában