bűnügy

2019.05.16. 20:03

Nagyszabású razziát tartottak Salvadorban 

A salvadori rendőrség nagyszabású razziát tartott csütörtökön bűnszervezetek, köztük a hírhedt MS-13 banda ellen, amelynek 97 feltételezett tagját vették őrizetbe – közölte a latin-amerikai állam ügyészsége.

A vádhatóság összesen 274 elfogatóparancsot állított ki a többi között gyilkossággal, zsarolással vádolt bandatagok és támogatóik ellen.

Emellett csütörtökön várják William Barr amerikai igazságügyi minisztert San Salvadorba, ahol guatemalai, salvadori és hondurasi hivatali partnereivel készül tárgyalni a térségben nagy befolyással rendelkező bandák elleni közös fellépésről.

Az MS-13 vagy Mara Salvatrucha néven is ismert bűnbanda különös kegyetlenségéről hírhedt, tagjai elsősorban latin-amerikaiak.

A bűnszervezetnek szerte a világban mintegy harmincezer, az Egyesült Államokban pedig – az igazságügyi minisztérium adatai szerint – tízezer tagja van. Az MS-13-at Los Angelesben alapították az 1980-as évek elején, eredetileg azzal a céllal, hogy a Salvadorból érkező bevándorlókat megvédje. Később szervezett bűnszövetkezetté terebélyesedett, és az embercsempészéstől a kábítószer-kereskedelemig, a rablásoktól a gyilkosságokig sok bűncselekmény írható a számlájára.

Közép-Amerika a világ egyik legerőszakosabb térsége. Évente százezrek menekülnek a régiót fojtogató erőszak és szegénység elől, s próbálnak eljutni az Egyesült Államokba. Csak áprilisban az Egyesült Államok déli határán 109 144 olyan embert tartóztattak fel, aki nem rendelkezett a beutazáshoz szükséges iratokkal. Donald Trump amerikai elnök már a 2016-os választás kampányában kilátásba helyezte, hogy falat húzna az amerikai-mexikói határon a bevándorlási hullám feltartóztatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában