Ország-világ

2021.05.06. 09:59

Nagy adományokat fogadott el az EU egészségügyi biztosa a vakcinagyártóktól (videó)

Újabb fordulat az Európai Unió vakcinabotrányában. Kiderült, hogy az EU vakcinabeszerzési biztosa, akinek családi számláján hirtelen megjelent négymillió euró, korábban is szoros üzleti kapcsolatban állt a legnagyobb oltóanyaggyártókkal. Például a Pfizerrel és az AstraZenecával. Folytatással jelentkezett a Feketén-fehéren blog.

European Commissioner for Health and Food Safety Stella Kyriakides gives a joint press conference with European Commission Vice-President on the Export transparency and authorisation mechanism at the European Commission in Brussels, on March 24, 2021. (Photo by STEPHANIE LECOCQ / POOL / AFP)

Forrás: Pool / AFP

Fotó: Stephanie Lecocq

Újabb megválaszolatlan kérdések az Európai Unió egészségügyi biztosát, Sztella Kiriakídiszt érintő botrányban. Elsőként néhány napja a Feketén-fehéren videóblogban Ómolnár Miklós újságíró hívta fel a figyelmet arra, hogy Sztella Kiriakídisz családi számláján váratlanul megjelent négymillió euró, amelyet sokan összefüggésbe hoznak az Európai Uniót hátrányosan érintő, az egészségügyi biztos által megkötött vakcinaszerződésekkel.

És most itt az újabb fordulat az Európai Unió vakcinabotrányában. Amint arról a Bors beszámol, a Feketén-fehéren blog kiderítette, hogy

az EU vakcinabeszerzési biztosa már évekkel korábban szoros üzleti kapcsolatban állt a legnagyobb vakcinagyártókkal. Például a Pfizerrel és az AstraZenecával.

Sztella Kiriakídisz ugyanis hosszú időn át vezette az Europa Donna nevű ciprusi szervezetet, aztán meg éveken át a European Donna hálózatot összefogó European Breast Cancer Coalition Europa Donna szervezet elnökeként is tevékenykedett.

Márpedig ezek a szervezetek pénzügyileg, mint kutya a póráztól, szinte kizárólagosan a nagy vakcinagyártóktól függenek.

A European Breast Cancer Coalition és az Europa Donna pénzügyi beszámolóiból például kiderül, hogy az elmúlt években sok millió eurós támogatásokat kaptak a Pfizertől, az AstraZenecától és a Johnson & Johnsontól is.

Ezt mindenki láthatja, aki veszi a fáradságot és tanulmányozza a biztos asszony által vezetett European Breast Cancer Coalition pénzügyi beszámolóit. A bérektől az utazási költségekig, a konferenciákig mindent a vakcinagyártók fizettek.

Mindez újabb bizonyítéka annak, hogy a vakcinabeszerzésekért felelős biztos egy „érdekháló” részeként, korábban egzisztenciálisan is a vakcinagyártóktól függve kötötte meg az Európai Unió állampolgárai számára hátrányos vakcinaszerződéseket, amelyek szinte csak a gyártóknak kedveznek.

Lehetővé teszik például a késedelmes szállításokat minden következmény, szankció nélkül.

Az eddigi leltár

Négymillió euró a magánszámlán, a vakcinagyártóktól egzisztenciálisan függő EU-biztos az egyik oldalon, oltásra váró, egyre hangosabban átkozódó európai uniós polgárok a másik oldalon.

Vajon miért hallgat az álszent módon jogállamiságról, korrupcióról papoló Brüsszel? Miért nem indul meg a híres-hírhedt európai ügyészség? – teszi fel a kérdést Ómolnár Miklós.

Borítóképünkön Sztella Kiriakídisz, az Európai Unió egészségügyi biztosa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában