határozott elutasítás

2020.02.03. 12:30

Megvétózza a tengeri migráció támogatását Ausztria

Brüsszel az ENSZ Líbia elleni fegyverembargójának betartatása mögé bújva akarja újjáéleszteni a Sophia mentőakciót, amely 2015 és 2019 között illegális migránsok ezreit juttatta el Európába. Ausztria viszont határozottan elutasítja ezt, ezért megvétózza a programra szánt uniós támogatás elfogadását – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár egy német lapinterjúban vasárnap.

A Sophia „alapvetően egy mentőakció volt, amely illegális migránsok ezrei számára jelentett jegyet Európába”. Az EU tengeri akciójának eredményeként sokkal több ember vesztette életét a Földközi-tengeren, mint korábban, „mert egyre több migránst vonzott a lehetőség, hogy ki fogják menteni őket” – jelentette ki Sebastian Kurz a német Bild am Sonntagnak adott vasárnapi interjúban – írja a V4NA.

Az osztrák kancellár szerint „átlátszó trükk volna a Sophia-program újraindítása olyan köntösbe bújtatva, mintha a célja az ENSZ [Líbiával szembeni] fegyverembargójának ellenőrzése lenne”, ezért Ausztria „határozottan elutasítja ezt, hasonlóan több más uniós tagországhoz, amelyek szintén nem akarják” az embercsempészetet támogató program folytatását.

Kurz kiemelte, hogy országa megvétózza a program újraindítására szánt források elfogadását az uniós költségvetési vitákban, illetve, hogy „konstruktív javaslatokat” vár Brüsszeltől az EU-ba tartó tengeri migráció megállítására.

A tengeri migráció megfékezésére létrehozott Sophia-program keretében az EU hajói 2015 óta több tízezer észak-afrikai menekültet vettek fedélzetükre a Földközi-tengeren, majd Európába szállították őket. A program 2019 áprilisa óta nem működik, helyette Brüsszel a líbiai parti őrség megerősítését támogatja. Ennek oka, hogy az uniós tagországok nem tudtak megállapodni a tengeri úton érkezett migránsok szétosztásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában