bűnügy

2018.03.05. 15:51

Megkezdődött az egyik leghíresebb terrorista legutolsó pere Párizsban

A 68 éves Carlos pere várhatóan két hétig tart a különleges törvényszék előtt, amelynek tagjai terrorizmussal foglalkozó vizsgálóbírók.

Megkezdődött hétfőn a párizsi különleges, terrorcselekményekkel foglalkozó törvényszék előtt a Carlos, a Sakál néven ismertté vált elítélt terrorista, a venezuelai Ilich Ramírez Sánchez legutolsó pere.

A terroristát 2017. március 18-án életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték egy 1974-ben elkövetett kézigránátos támadásért, amelyben két ember meghalt, és 34-en megsebesültek. Az elsőfokú ítélet ellen a Sakál fellebbezett.

„Profi forradalmár vagyok, a forradalom a foglalkozásom. Állampolgárságom venezuelai és palesztin”

- mondta a bíró kérdésére Ilich Ramírez Sánchez.

A 68 éves Carlos pere várhatóan két hétig tart a különleges törvényszék előtt, amelynek tagjai terrorizmussal foglalkozó vizsgálóbírók.

A terrorista ügyvédje és 2001 óta felesége, Isabelle Coutant-Peyre a per elhalasztását kérte addig, amíg a terrorista átnézheti a peranyagot a számítógépén. A védelem szerint ahhoz ugyanis Carlos nem férhetett hozzá, amióta a Párizshoz közeli Fresnes fegyházából átszállították a Poissy-börtönbe a per idejére.

„Nem csinálhatok végig egy pert, ha nem tudok védekezni. A legkevesebb, hogy láthatom a peranyagot”

- mondta Carlos.

A kérdésről a bíróságnak a héten kell döntenie, mielőtt a per tartalmi részéről megkezdődik a vita.

A párizsi Drugstore Publicis bevásárlóközpontban, amely a boulevard Saint-Germain és a rue de Rennes sarkán működött, 1974. szeptember 15-én végrehajtott merényletben ketten meghaltak és 34-en megsérültek. Ez a legrégebbi terrortámadás, amiért az 1970-es és 80-as évek elsőszámú közellenességének felelnie kell.

A vád szerint a merénylet összefüggésben állt a hágai francia nagykövetségen 1974-ben végrehajtott túszejtéssel. A Japán Vörös Hadsereg nevű felkelőcsoport egyik kommandója, amely a Népi Front Palesztina Felszabadításért nevű szervezethez tartozott, a túszok elengedéséért cserébe egyik tagjuk szabadon engedését követelte a francia hatóságoktól. Az ügyészség azt állította, hogy Carlos, aki ekkoriban a népi front különleges osztagának volt a tagja, azért hajtotta végre a kézigránátos támadást, hogy a francia kormányra nyomást gyakoroljon. Sikerrel is járt, miután a francia hatóságok el is engedték japán foglyukat.

A venezuelai állampolgárságú Carlos azonban már több mint húsz éve ül börtönben Franciaországban. Szudánban 1994-ben fogta el a francia titkosszolgálat, s 1997 végén életfogytig tartó börtönre ítélték egy 1975-ben Párizsban elkövetett hármas rendőrgyilkosságért. Elvileg 2012-ben kérhette volna, hogy feltételesen szabadlábra helyezzék, de 2011 decemberében az 1982-83-ban elkövetett merényletekért újabb életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a héttagú terrorizmusellenes bíróság. Ez utóbbi ítéletet 2013-ban megerősítette a fellebbviteli bíróság. Carlos 35 évvel ezelőtt Franciaországban négy robbantásos merényletet követett el, amelyben 11-en vesztették életüket és mintegy 150-en megsebesültek.

A kétszeres életfogytiglani börtönnel sújtott Carlos helyzetén az újabb eljárás lényegében nem változtat. A per célja az, hogy elégtételt adjon az áldozatok hozzátartozóinak, és rekonstruálja a terrorista franciaországi merényleteinek történetét.

A védelem ismét Carlos felmentését fogja kérni, az ellentmondásos tanúvallomásokra hivatkozva. Az áldozatok hozzátartozói és a túlélők szerint „az első pernek volt értelme, mert tanúskodhattak” – mondta Guillaume Denoix de Saint-Marc, a terrorizmus áldozatai francia szövetségének elnöke, aki azt reméli, hogy a bíróság jóváhagyja a tavalyi ítéletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában