Terror

2018.03.24. 08:40

Meghalt a franciaországi túszdrámában megsebesült csendőr

Arnaud Beltrame önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig - közölte Gerard Collomb francia belügyminiszter.

This handout picture taken in Carcassone military headquarters in 2018 and released by the Gendarmerie Nationale on March 24, 2018 shows French Lieutenant Colonel Arnaud Beltrame who was killed after swapping himself for a hostage in a rampage and siege in the town of Trebes, southwestern France on March 23. Beltrame, 45, was among a group of officers who rushed to the scene in Trebes, near Carcassone, on March 23 after a gunman who claimed allegiance to the Islamic State group, stormed a supermarket and fired at shoppers. Beltrame offered to take the place of a woman the gunman had taken hostage and was shot. He died on March 24 of his wounds, becoming the gunman's fourth victim. / AFP PHOTO / GENDARMERIE NATIONALE / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / GENDARMERIE NATIONALE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

A pénteki dél-franciaországi túszdráma után szombaton reggel a miniszter a Twitter közösségi portálon azt írta, hogy Arnaud Beltrame a hazájáért halt meg. „Franciaország sohasem feledkezik meg hősiességéről, bátorságáról és az áldozatról”, amelyet hozott – tette hozzá.

Arnaud Beltrame csendőr alezredes. Forrás: AFP / Gendarmerie Nationale

Méltatta a csendőrt az államfő is. Emmanuel Macron hősnek nevezte őt, és úgy fogalmazott, hogy kivívta az egész francia nemzet tiszteletét és csodálatát, kivételes bátorságról és önfeláldozásról tett tanúbizonyságot.

A csendőr alezredes a túszejtő semlegesítésére indított rohamban sebesült meg egy rohamrendőrrel együtt.

Halálával – a túszejtőt is beleszámolva – ötre emelkedett a halálos áldozatok száma. A túszdrámában további tizenöten sebesültek meg.

A támadó, a marokkói származású carcassonne-i lakos, Redouane Lakdim – aki azt állította, hogy az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozik – péntek délelőtt először megállított egy gépkocsit, rálőtt vezetőjére és utasára, az egyikük meghalt. Ezután a carcassonne-i kaszárnya közelében kocogó rendőrökre lőtt – egyiküket megsebesítette a vállán -, majd egy közeli kisváros, Trebes szupermarketjéhez hajtott, ahol túszokat ejtett. Két embert megölt, majd a rendőrök közbelépésére a túszok többségét elengedte. Arnaud Beltrame, a csendőrség 45 éves alezredese önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig.

Lakdim magányos elkövető volt, aki kisebb bűncselekmények miatt ismert volt a rendőrség előtt, megfigyelték, de nem tudtak a radikalizálódásáról.

Édouard Philippe kormányfő és Emmanuel Macron terrorcselekménynek nevezte a túszejtést.

Borítóképünkön Arnaud Beltrame csendőr alezredes.

Forrás: AFP / Gendarmerie Nationale

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában