gyanús

2021.01.18. 07:52

Még nyomoznak az erzsébetvárosi áramlopás miatt

Vélhetően bizonyítási nehézségek adódtak az erzsébetvárosi, DK-t érintő illegális bitcoinbányászattal összefüggő áramlopás ügyében. A polgármesteri hivatal áramszámlája egyáltalán nem nőtt meg a nagy energiaigényű virtuális pénzbányászat miatt, így kétséges, hogy bizonyítható-e az áramlopás.

Továbbra sincs gyanúsítottja az erzsébetvárosi polgármesteri hivatalban, a Demokratikus Koalíció képviselője, Borka-Szász Tamás irodájában történt illegális bitcoinbányászat ügyé­ben. Az ORFK kommunikációs szolgálata szabványválaszt adott kérdéseinkre. Eszerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda feljelentés alapján lopás gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A nyomozás érdekeire tekintettel az eljárásról nem adnak bővebb tájékoztatást - írja a Magyar Nemzet.

Más forrásból értesült a lap, hogy a nyomozás egyáltalán nem állt le. A tanúkihallgatások sora mellett számos igaz­ságügyi szakértői véleményt is be kell szerezniük a nyomozóknak.

Kiderült, a Borka-Szász irodájában illegálisan működő, bitcoint bányászó számítógéprendszerről a DK politikusán kívül csak annak közvetlen munkatársa tudott, aki fegyelmit kapott.

A bitcoinbányászathoz nem a polgármesteri hivatal internetes hálózatát, hanem saját wifit használtak, a számlákból pedig fel sem tűnt, hogy lopják az áramot.

Minderről Niedermüller Péter DK-s polgármester beszélt a Mandinerben decemberben megjelent interjúban. „Éppen az erzsébetvárosi díszpolgári címet adtam át, amikor a jegyző asszony szólt, hogy itt vannak a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai” – mondta Niedermüller a botrány kezdetéről. A polgármester váltig állítja: korábban nem tudott DK-s párttársa „csínytevéséről”. A botrány kirobbanása keltette politikai viharban számos kijelentés hangzott el Niedermüller politikai felelősségéről, ha tudott az áramlopásos bitcoinbányászatról, azért, ha nem tudott róla, azért kell viselnie a politikai felelősséget.

„Borka-Szász Tamás volt képviselő nyáron költözött le abba az első emeleti irodába, ahol az a disznóság történt, de hozzám, a harmadik emeletre erről semmi információ nem jutott el. Azóta lefolytattunk egy belső vizsgálatot, amelyből az derült ki, hogy Borka-Szászon kívül csak a volt képviselő közvetlen munkatársa járt abban a szobában. Ő be is ismerte, hogy tudott az ügyről, ezért fegyelmi büntetést kapott. A többi a rendőrség dolga” – nyilatkozta korábban a kerület DK-s vezetője.

A felvetésre, miszerint elég hihetetlen, hogy senki más nem tette be a lábát egy hivatali helyiségbe, a polgármestert így válaszolt: „A takarítónők persze bejártak, de tőlük nem várható el, hogy tudják, hogy azok a gépek mire valók.

Borka-Szász pedig ügyelt arra, hogy a tárgyalásait más helyiségben folytassa le, most már persze tudjuk az okát. S ha józanul gondolkodunk, be kell látnunk, senkinek sem volt semmi oka, hogy egy képviselő szobáját ellenőrizzük, nem rejtett-e el valamilyen titkos dolgot, így nem meglepő, ha pár hónapig zavartalanul folytathatta az üzelmeit.”

Informatikai szakemberek szerint a bitcoinbányászat óriási energiát igényel, és a speciális szerver hatalmas hőt termel. A szerkezetet Borka-Szász irodájának egyik sarkában helyezték el, a függöny vészes közelségében. Tűzvédelmi szakemberek szerint csoda, hogy nem ütött ki tűz.

Az áramfogyasztásnak pedig jelentkeznie kellett volna a hivatal áramszámlájában. A polgármester szerint nem ez történt.

„Alaposan utánanéztünk a számláknak, s az az érdekes, hogy nem emelkedett érzékelhetően az áramköltség, sőt valamennyivel még alacsonyabb is volt azokban a hónapokban, mint egy évvel korábban. Mi több – ezt a rendőrség állapította meg –, a komputerek nem is a hivatali számítógépes hálózatra voltak rákapcsolva, hanem valamilyen saját wifis rendszert épített ki. És a gépek sem az önkormányzaté voltak, azokat a volt képviselő hozta be a hivatalba, eszem ágában sem lett volna, hogy engedélyezzem ilyen berendezések vásárlását” – mondta erről Niedermüller Péter.

Kérdés, ha nem mutatható ki az áramfogyasztás megemelkedése az illegális bitcoinbányászat miatt, vádképes lesz-e valaha is az áramlopás ügye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában