Ország-világ

2021.11.16. 16:01

Márki-Zay szerint a rezsicsökkentés ostobaság és a magyarok alkalmazkodjanak a magas benzinárakhoz

Márki-Zay Péter, a baloldal jelöltje egy vasárnapi interjúban megismételte: ellenzi a rezsicsökkentést és a benzinár-stopot. A hódmezővásárhelyi polgármester megint régi szólamait vette elő, amelyeket még energiacégek lobbistájaként kezdett hangoztatni és azóta sem tért el tőlük: a világpiaci árakat szerinte nem lehet megállítani a határon, ha a világban nőnek az árak, Magyarországon is nőniük kell és a magyar emberek meg a gazdaság alkalmazkodjanak ezekhez. Márki-Zay szerint a rezsicsökkentésre irányuló adminisztratív megoldások „ostoba dolgok”.

Budapest, 2019. december 9. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben 2019. december 9-én.

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Gyurcsány Ferenc jelöltje, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester Gulyás Márton radikális baloldali aktivista műsorának volt a vendége vasárnap – írja az Origo. Erről Márki-Zay büszkén feltett egy videót a közösségi oldalára is.

Gulyás Márton feltűnően bratyizós, stílusban, tegeződve azt kérdezte tőle: „De ha te lennél kormányon, akkor te is hasonlóképpen hatósági árszabást vezetnél be vagy más intézkedéssel próbálnád mérsékelni a benzin... az üzemanyagárakat?

Márki-Zay Péter erre azt felelte: „Ühü, hát én mindenképpen azt gondolom, hogy a világpiaci árakat nem lehet megállítani a határon, tehát én általában nem ennek vagyok híve. Én annak vagyok a híve, hogy ha a gazdaság tud alkalmazkodni ezekhez az árakhoz.”

A baloldal jelöltje hozzátette: „A '70-es éveket követően egyébként ez történt a világban. Magyarország és a szovjet érdekszféra akkor azért maradt le a nyugat mögött, mert ők megkésve alkalmazkodtak az olajár robbanáshoz. Tehát nyilvánvaló, hogy ezek a folyamatok, ezek olyan világgazdasági folyamatok, hogy itt az jár jól, aki gyorsabban tud alkalmazkodni, és megtalálja azt a tartós megoldást.”

Majd így folytatta: „Nem úgy, mint Orbán Viktor, ugye ezek abszolút ostoba dolgok, be kell valljam, mármint, hogy általában az adminisztratív és másokat terhelő megoldások. Ezek a kommunista pártállamban is csak ideig-óráig működtek. Ez most sem fenntartható.”

A baloldali miniszterelnök-jelölt tehát ismét egyértelművé tette, hogy elutasítja a rezsicsökkentést, „a világpiaci árakat nem lehet megállítani a határon” mondatát pedig nem lehet másképp értelmezni, minthogy Márki-Zay szerint fizessenek a magyarok ugyanannyit, mint most Nyugat-Európában – vagyis évente 400 ezer forinttal többet.

Fontos megemlíteni, hogy Márki-Zay állításaival szemben az Orbán-kormány által bevezetett rezsicsökkentés valóban megálljt parancsolt az egyre növekvő rezsiáraknak.

Most pedig a benzinár-stoppal 480 forinton megállította a kormány a benzinár emelkedését is.

Márki-Zay nem először ismeri el, hogy eltörölné a rezsicsökkentést. A Gyurcsánynéval a Greenpeace szervezésében folytatott álvitán is arról beszélt, hogy a baloldalnak küzdenie kell a rezsicsökkentés megszüntetéséért.

Márki-Zay Péter ugyan egyik önéletrajzában sem tüntette fel, hogy a rezsicsökkentés környékén az Eureletric bizottsági tagja volt, azonban a Kontra rátalált az elrejtett információra. Ez egy globális energiaügyi szervezet, amely több évtizede bejáratos az uniós vezérkarhoz, rendszeresen fogalmazza meg véleményeit és iránymutatásait az Európai Bizottságnak. Márki-Zay tehát a multinacionális energiacégek beosztottja, lobbistája volt, így egyre inkább érthetővé válik, hogy Gyurcsány jelöltje miért megy el a falig annak érdekében, hogy megszüntesse a magyarok millióinak komoly segítséget nyújtó rezsicsökkentést, miközben Nyugat-Európában hatalmas krízist okoz az energiahiány és az egyre dráguló árak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában