Ország-világ

2021.10.27. 10:59

Máris új pozíciót kapott a fővárostól Karácsony Gergely bukott kampányfőnöke

Gál J. Zoltán a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatósági tagja lett, Karácsony beszavaztatta a bukott kampányfőnökét.

Újabb posztot kapott Gál J. Zoltán, Karácsony Gergely főtanácsadója Budapesten – írja az Origo. Szerdán került a Fővárosi Közgyűlés elé az a főpolgármester nevével fémjelzett javaslat, amely szerint

az MSZP egykori országgyűlési képviselője, Gyurcsány Ferenc korábbi államtitkára a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK) igazgatósági tagja lett.

Gál J. Zoltán megbízatása a kontraktus alapján 2021. október 28-tól 2024. november 15-ig, tehát a következő önkormányzati választásokig tart.

Családi háttér

Gál. J. édesapja, idősebb Gál Zoltán kifejezetten jó kapcsolatot ápolt Apró Piroskával, Gyurcsány Ferenc anyósával. Gál J. újságíróként kezdte a pályafutását (volt többek között a Vasárnapi Hírek főszerkesztője és a Népszava főszerkesztő-helyettese is). Politikai karrierje – édesapja közbenjárásának köszönhetően Medgyessy Péter mellett kezdett el formálódni. 2002-től kormányszóvivőként kormányzati pozíciót is elvállalt, majd a Gyurcsány-kabinet államtitkára lett.

Gál J. Zoltán kampányvezetői lemondása ellenére a mai napig fontos pozíciót tölt be a Városházán. Egyszer a főpolgármester úgy nyilatkozott főtanácsadójáról: soha nem volt még olyan ember, aki számára elmondható beszédet írt volna, „Gál J. ebben unikális„.

A Gál. J. kinevezésével kapcsolatos közgyűlési vitában Karácsony azt mondta, hogy frakciók javaslatára érkezett a személyi javaslat.

Megunta ezt a munkát, vagy pedig folytatja a városvezetést?

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője napirend előtt korábban azt kérdezte, hogyan képzeli el a főváros következő három évét. Két év telt el azzal, hogy Karácsony kampányt folytatott azért, hogy jövőre ő legyen a miniszterelnök-jelölt a baloldalon, de ez nem sikerült – tette hozzá. Láng rámutatott arra, hogy Karácsony egy legutóbbi nyilatkozatában sem említette, hogy Budapesten teendői lennének. Megunta ezt a munkát, vagy pedig folytatja a városvezetést? Láng azt is megkérdezte Karácsonytól, hogyan értette a fideszes szavazók eltüntetését.

Karácsony minderre azt válaszolta, hogy amíg olyan jobboldal van hatalmon, amilyen, addig nem lesz alkotmányos béke. A főpolgármester megismételte azt a fake newst, hogy a kormány célja a főváros kivéreztetése.

Helyben osztották ki a háromoldalas módosítót

A Fővárosi Közgyűlésen meglehetősen érdekes jelenet játszódott le, amikor a ”Javaslat idősotthoni férőhelyekkel összefüggő döntésekre„ napirendi pontot tárgyalták. Az előterjesztéshez kapcsolódó háromoldalas módosító javaslatot a napirendi pont tárgyalásának a kezdetén osztották ki a képviselőknek. A javaslatban egyébként az szerepelt, hogy a Baross utcai idősotthont darabolják szét.

A napirendi ponthoz kapcsolódóan Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere azt kérte, hogy azt vegyék le a napirendről, de azt a közgyűlés baloldali többsége leszavazta. Az idősotthoni ügyből nagyon komoly polémia alakult ki a baloldalon belül is, a Momentum frakciója 10 perces tárgyalási szünetet kért.

Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere a közgyűlés elején azt kérte a főpolgármestertől, hogy a Táncsis Mihály út felújításához szükséges dokumentumokat adják át nekik. Karácsony szerint ez nem tartozik a közgyűlés hatáskörébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában