Járvány

2020.03.30. 09:41

Már hétfő éjfélkor hatályba léphet a vírus elleni védekezésről szóló törvény

Az Országgyűlés ma szavaz a kormány koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatáról, amely a rendeleti kormányzás lehetőségét vezeti be a veszélyhelyzet idejére. Ha a házelnök, majd a köztársasági elnök is soron kívül aláírja a törvényt, akkor az már hétfő éjfélkor hatályba léphet.

A házelnök napirendi javaslata alapján a parlament egynapos ülése 11 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. A képviselők ezen az ülésen döntenek a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatról is, amely a veszélyhelyzet idejére lehetővé tenné, hogy a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozzon az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében. Az indítvány elfogadása garantálja, hogy a kabinet koronavírus elleni fellépés érdekében eddig hozott rendeletei is hatályban maradhassanak.

Mindkét előterjesztés elfogadásához a jelen lévő képviselők legalább kétharmadának támogatására van szükség. Varga Judit igazságügyi miniszter ezzel kapcsolatban Facebook-posztjában hozzátette: amennyiben a képviselők többsége támogatja a törvényjavaslatot, és soron kívül aláírja az Országgyűlés elnöke és a köztársasági elnök, az már hétfő éjféltől hatályba léphet. (Ugyanerről beszélt tegnap a Hír TV Bayer show című műsorában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is.)

„A törvényjavaslat nem szünteti meg az Országgyűlés felügyeleti jogát a kormány felett. Az ellenzék még ma is bizonyíthatja, hogy legalább veszélyhelyzetben fontos számukra az összefogás” -tette hozzá a miniszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában