Járvány

2021.02.21. 12:49

Már az AstraZeneca védőoltása is elérhető Szerbiában

Megérkezett a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina első szállítmánya vasárnap Szerbiába, ezzel már négyféle koronavírus elleni oltóanyag érhető el az országban.

A 150 ezer adag vakcinát Indiában gyártották és a Turkish Airlines török légitársaság gépével érkezett vasárnap reggel Belgrádba. A szállítmány átvételénél Aleksandar Vucic szerb elnök is jelen volt, aki kiemelte: Belgrád jó áron vásárolta meg az oltóanyagot. Hozzátette: a következő három hónapban további 150 ezer adag érkezik a készítményből.

A nyugat-balkáni országok közül Szerbia az első, ahol elérhető az AstraZeneca-oltás.

Szerbiában az interneten és telefonon is lehet regisztrálni a védőoltásra. Az országban élők az orosz Szputnyik vakcina, valamint a kínai Sinopharm, a német-amerikai Pfizer/BioNTech, a svéd-brit AstraZeneca és az amerikai Moderna védőoltása közül választhatnak, ám utóbbi egyelőre nem érhető el az országban.

A hivatalos adatok szerint eddig több mint 1,1 millió adag vakcinát adtak be a lakosságnak,

ennek körülbelül negyedét már újraoltásra használták. A legtöbben a Sinopharm vakcináját kapták meg, a második helyen a Szputnyik V áll, míg a legkevesebb adagot a Pfizer/BioNTech oltásából használták fel. A sorrendiség oka, hogy a legtöbb oltóanyagot Szerbia Kínától és Oroszországtól szerezte be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában