magának spórolt

2019.05.12. 16:11

Manfred Weber a korrupció ellen küzd, de összetrükközött 125 milliót

Az Európai Bizottság elnöki tisztjére pályázó politikus az elmúlt években a joghézagokat kihasználva zsebre vágott legalább 400 000 eurót, azaz hozzávetőleg 125 millió forintot.

Forrás: AFP/DPA

Fotó: Armin Weigel

Az Európai Bizottság elnöki tisztjét egyre haloványabb esélyekkel megszerezni próbáló Manfred Weber legutóbb Athénban programot hirdetve a korrupció elleni harc fontosságáról is beszélt. Mindeközben az elmúlt években trükkös eszközökkel, ravaszkodva, joghézagokat kihasználva zsebre vágott legalább 400 000 eurót, azaz hozzávetőleg 125 millió forintot – írja a V4NA hírügynökség.

Havi 4332 euró, azaz hozzávetőleg 1 millió 400 ezer forint. Minden egyes hónapban ennyit kapnak az Európai Parlament képviselői általános költségtérítésként, az iránymutatás szerint elsősorban egy hivatalos iroda fenntartására. Elszámolniuk nem kell, számlákat nem kérnek tőlük, Weber ebben a joghézagban látta meg a nagy lehetőséget. Az ügyeskedő néppárti politikus a saját családi házát nevezte ki pártirodának, hogy ez az összeg is nála maradhasson.

Egy apró alsó-bajorországi falucskában, az isten háta mögötti Wildenbergben áll a háza, amiben életvitelszerűen lakik. Ebben az épületben a földszinti részt keresztelte át irodának, nyilvánvalóan azért, hogy így saját maga vághassa zsebre azt a pénzt is, amit irodabérletre kellene fordítania. Az, hogy ez a falucska ugyancsak messze esik a nagyvárosoktól, így a választópolgároknak nem könnyű felkeresni szeretett képviselőjüket, nem számított.

Weber irodának használt háza Forrás: V4NA hírügynökség

A V4NA újságírói a saját szemükkel látták Wildenbergben, Weber még arra sem vette a fáradtságot, hogy kiírja a kapura, ez az ő képviselői irodája.

2004-től 15 év, azaz 180 hónap alatt, – ha csak a 4332 euró felét számítjuk megspórolt bérleti költségként, – száznyolcvanszor 2150 eurót, forintra átszámítva közel 125 milliót sikerült zsebre vágnia. Ráadásul ebből a keretből kifizethette akár a családi ház teljes rezsijét is. Számlákat Brüsszelben erről sem kértek.

Az EU bürokraták nem kicsinyeskednek ilyesmivel. Ők aztán tudják, hol is van a legjobb helye az európai adófizetők pénzének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában