Globális csomag

2018.12.11. 10:14

Magyarország számára elfogadhatatlan az ENSZ migrációs megállapodása

A világszervezet tagállamainak 75 százaléka migrációs szempontból kibocsátó ország, ezért nem meglepő, hogy a paktum szinte kizárólag ezeknek az államoknak az érdekeit képviseli.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Szigetváry Zsolt

Teljesült a migránskibocsátó országok és a migrációt támogató balliberális globális politikai erők szándéka azzal, hogy az ENSZ marrákesi ülésének már az elején elfogadta a szervezet a csak a migránsok érdekeit szem előtt tartó nemzetközi migrációs megállapodást. Magyarország nem írja alá az ajánlásokat tartalmazó dokumentumot – áll a 888.hu hírösszefoglalójában.

164 ENSZ-tagállam támogatásával, jó néhány ország rosszallása és távolmaradása mellett tárgyalták Marrákesben a világszervezet 33 oldalas, 23 célkitűzést tartalmazó migrációs csomagját.

A „Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról” címet viselő dokumentum elfogadására december 19-én kerülhet majd sor az Egyesült Nemzetek Közgyűlésén.

150 ország képviselője érkezett a marrákesi konferencia-központba, ahol megkezdődött az ENSZ migrációs és fejlesztési világfóruma. A tanácskozás még szinte el sem kezdődött, amikor az ENSZ-ülést vezető marokkói külügyminiszter bejelentette, hogy a dokumentum kidolgozásában részt vevő 192 ENSZ-tagállam nagy többsége jóváhagyta a paktum szövegét.

„Az ENSZ és Brüsszel is az illegális migráció legalizálásán dolgozik, a szálak összeérnek”

– jelentette ki Brüsszelben az uniós külügyminiszterek találkozója után a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta, a világszervezet és az uniós intézmények nem megállítani, hanem megszervezni akarják a bevándorlást.

A tárcavezető hozzátette, a tárgyalásokon a kibocsátó országok hatékonyan képviselték érdekeiket, így az ENSZ-paktum szövege is ezt tükrözi, és nem az európai polgárok érdekeit szolgálja.

A világszervezet tagállamainak 75 százaléka migrációs szempontból kibocsátó ország, ezért nem meglepő, hogy a paktum szinte kizárólag ezeknek az államoknak az érdekeit képviseli, és az is borítékolható, hogy a közgyűlés többsége nem gördít majd akadályt a dokumentum elfogadása elé.

A paktum egyértelmű célja, hogy a Közel-Keleten, Közép-Ázsiában és Afrikában fenyegető demográfiai robbanást kezelje, egyszerűbben fogalmazva, a térségek drámai mértékű népességnövekedését szétterítse a fejlett világban.

Az ENSZ ehhez a gazdasági és politikai célhoz próbál erkölcsi és jogi alapokat teremteni. A mainstream média gyakran ismétli, hogy a dokumentum jogilag nem lesz kötelező érvényű. Más kérdés, hogy morális és politikai szempontból nagyon is kötelező érvényű lehet, és ennek – ismerve a nemzetközi bíráskodás gyakorlatát – már lehetnek jogi következményei is.

Alapjogokért Központ: az ENSZ migrációs csomagja erőltetett politikai nyilatkozat

Az ENSZ migrációs csomagja egy erőltetett politikai nyilatkozat, csak a migráció pozitív oldalát mutatja be, ami csak egyes korszakokban és egyes országokban volt igaz – jelentette ki az Alapjogokért Központ vezető elemzője az M1 aktuális csatorna keddi műsorában. Hozzátette ugyanakkor, hogy az 1960-80-as években jónak vélt integrációjáról is kiderült, hogy nem volt sikeres – tette hozzá. Pócza István szerint az ENSZ-csomag olyan “puha jogalkotás”, ami hivatkozási alap lehet a nemzetközi bíróságok számára, így 5-10 év múlva kötelező joganyaggá válhat. Felidézte: a dokumentum alapvető jogként, sőt a jólét forrásaként kezeli a migrációt. Bár az illegális migrációt valóban problémaként határozza meg, ám úgy fogalmaz, hogy azt legálissá kell tenni, és az érintett államoknak meg kell teremteni az ehhez szükséges kereteket – mondta az elemző.

Borítókép:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart hivatalában 2018. december 7-én.

MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában