Autonómiát Székelyföldnek

2017.10.03. 14:47

LMP: egységesen álljunk ki az erdélyi magyarokért

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje levélben kéri a magyarországi pártok vezetőit a nemzeti egység megteremtésére a romániai magyarok jogainak biztosítása érdekében.

A kezdeményezésről Ungár Péter számolt be keddi, budapesti sajtótájékoztatóján. Az LMP országos elnökségének tagja rámutatott: bő egy év múlva, 2018. december 1-jén lesz száz éves a Gyulafehérvári Nyilatkozat, amelyben az erdélyi, bánsági, partiumi és máramarosi románok kimondták az általuk lakott területek egyesülését Romániával.

Romániában a centenáriumot megelőzően már most egy „belpolitikai verseny alakult ki azzal kapcsolatban, ki tudja a legnacionalistábbat mondani” – jelentette ki Ungár Péter, hangsúlyozva: mindez ellentétes az európai értékekkel, ezért a magyar pártoknak együttesen kell fellépniük az ilyen nyilatkozatokkal szemben.

Románia egy többnemzetiségű ország – folytatta -, az ott élő magyaroknak pedig minden jogot biztosítani kell nyelvük használatához, kultúrájuk megőrzéséhez. Autonómiát kell adni Székelyföldnek – szögezte le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában