Ország-világ

2020.07.12. 10:40

Szigorítja a beutazási feltételeket a magyar kormány (videó)

Három veszélyességi kategóriába sorolta a kormány azokat az országokat, ahonnan behurcolhatják a koronavírust hazánkba.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. július 9-én.

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Meg kell akadályozni, hogy a koronavírust behurcoljuk hazánkba, ezért a kormány az operatív törzs ajánlása szerint három: zöld, sárga és vörös kategóriákra osztotta az országokat – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökiségét vezető miniszter vasárnapi, rendkívüli sajtótájékoztatóján – írja tudósításában a Magyar Nemzet.

Elmondta: a színkódok a külföldről történő be- és kiutazás korlátozását jelölik.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

  • Vörös, tehát tiltott többek között Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország, Montenegró és Ukrajna.
  • Aki ezekből az országokból érkezik, karanténba kerül, és csak az első negatív teszt után hagyhatja el a karantént, de szükséges még egy második teszt is.

  • Sárga kategória: Románia, Bulgária, Portugália, Svédország, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és USA.
  • Horvátország egyelőre a zöld kategóriában van. Aki innen érkezik, azt szúrópróbaszerűen ellenőrzik.
  • A sárga és vörös kategóriájú országból érkező magyar állampolgárnak és rokonaiknak a határon egészségügyi vizsgálaton kell átesni, és karanténba kell vonulni 14 napra. Akkor mentesülhet ez alól az illető, ha van negatív koronavírus-tesztje, vagy a karantén alatt sárga ország esetén készül 1, vörös ország esetén 2 negatív tesztje.

    Külföldiek, ha sárga kategóriájú országból érkeznek, akkor karanténba kell vonulniuk, vörös országból viszont nem léphetnek be Magyarországra.

    Az érintett országok besorolását a tiszti főorvos teszi közzé, a kormány minden héten szerdán felülvizsgálja. A rendelkezés szerdától lép életbe.

    Az is elhangzott, hogy

    augusztus 1-től, amennyiben valaki sárga vagy vörös kategóriájú országból érkezik haza, a tesztelés költségét saját magának kell állnia, ha nem akar kéthetes karanténba vonulni.

    A kormány folyamatosan követi a fertőzöttségi adatokat és aggasztó jeleket látunk a környező országokban – mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: Magyarországon az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken.

    Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország a járvány szempontjából. Meg kell védenünk a biztonságunkat, nehogy behurcolják külföldről a vírust

    – mondta a miniszter, aki hangsúlyozta: az ország határain belül egyéb korlátozó intézkedések meghozatalára egyelőre nincs szükség.

    Borítókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. július 9-én

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában