Ország-világ

2020.10.30. 11:06

Operatív Törzs: aki tünetet érez magán, ne menjen a temetőbe (videó)

A hazai járványhelyzettel kapcsolatos legfontosabb információkkal jelentkezik az Operatív Törzs.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára elmondta, hogy Magyarország több mint 1 millió elvégzett tesztnél tart. Fizetnie csak annak kell, aki saját maga dönt úgy, hogy letesztelteti magát – ismertette.

Voltak olyanok, akik nyerészkedni próbáltak a tesztekkel

- fűzte hozzá. Megnövekedett a tesztek iránti kereslet. Új, országos fogyasztóvédelmi vizsgálat indult október 6-tól, a PCR tesztek árait ellenőrizték – írja az Origo.

Azt szeretnénk, hogy a szolgáltatók árpolitikája megfeleljen a hatósági előírásoknak – ismertette Schanda Tamás, ide sorolva a fogyasztók megtévesztését:

  • vizsgálták a hatósági ár megfelelőségét
  • a vállalkozások weboldalát
  • Budapesten folytatódik a vizsgálat, 19 megyében végeztek az ellenőrzésekkel. Összesen 81 vállalkozást vizsgáltak, ebből 20-nál találtak problémát. 100 honlapot néztek át, 14 esetén találtak problémát. 83 telefonos ellenőrzést is csináltak, csak 3,6 százalék volt problémás.

    Három vállalkozás esetében bírságot kellett kiszabni: náluk nem érhető el 19 500 forintért teszt, vagy nem megfelelő módon.

    A cél az emberek védelme, senki nem nyerészkedhet a járványon – szögezte le Schanda Tamás.

    Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője ismertette a péntek reggel közzétett, legfrissebb járványügyi adatokat. E szerint itthon 3286 újabb megbetegedést regisztráltak a hatóságok, amivel 71 413 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 65 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 1699 főre emelkedett. Azt is kiemelte, hogy 17 953-en már meggyógyultak, és 51 761 aktív fertőzöttet tartanak számon. 27 százalékuk budapesti, az áldozatok 34 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka úgyszintén. Jelenleg 3753 beteget ápolnak koronavírussal kórházban, közülük 267-an vannak lélegeztetőgépen.

    Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője kiemelte, hogy

    jelenleg 86 óvodában rendeltek el rendkívüli szünetet,

    az iskolákban tart a fertőtlenítés.

    Ezen a hétvégén is nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a fertőzés megakadályozására – mondta.

    Aki tünetet érez magán, az ne látogasson ki a temetőbe, inkább gyújtson gyertyát. Kerüljük a tumultust – tette hozzá. A maszkviselési szabályokat a tömegközlekedésen, és a temetőkben is tartsuk be.

    A teljes sajtótájékoztató:

    Tartsuk be a távolságtartási előírásokat, és gyakran mossunk kezet – tette hozzá.

    Kiss Róbert, rendőr alezredes ismertette, hogy

    hétfőtől szigorodnak a maszkviselési szabályok.

    Elmondta, a részletes szabályok tegnap jelentek meg a Magyar Közlönyben. A változások a magyar emberek érdekében történtek – mondta.

    Szigorodtak a szankciók mértékei is. Nem az a célunk, hogy büntessük az embereket, a rendőrök mindig arányosan járnak el – fűzte hozzá.

    Kiss Róbert kiemelte, hogy hétvégén rendőrök lesznek a temetők környékén. A magyar rendőrség felkészült ezeknek a feladatoknak az ellátására – mondta.

    Tájékoztatott arról is, hogy meghosszabbodott a határzár. A szabályok a Magyar Közlönyben olvashatóak.

    Kiss Róbert beszámolt arról is, az elmúlt 24 órában járványügyi védelmi intézkedések megszegése miatt 86 esetben kellett eljárniuk a rendőröknek.

    A tömegközlekedési eszközökön nem megfelelő maszkviselés miatt az elmúlt napon 16,

    a vonatkozó jogszabály hatálybalépése óta pedig 732 emberrel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek.

    A napi esetszámmal kapcsolatban kifejtette, egy emberrel szemben szabálysértési feljelentést tettek, 15 esetben figyelmeztetést alkalmaztak.

    Az üzletekben és a közintézményekben a jogszabály életbe lépése óta 1477 emberrel szemben intézkedtek amiatt, mert nem megfelelően viselték a maszkot; a napi esetszám legutóbb 70 volt, a figyelmeztetések mellett 13 emberre helyszíni bírságot szabtak ki, 11 embert pedig feljelentettek a rendőrök.

    Az alezredes kifejtette, a járványügyi készültség szeptember 21-ei bevezetése óta eddig 2205 esetben intézkedtek védelmi szabályok megszegése miatt, ebből jelentős a figyelmeztetések száma, 1837 esetben alkalmazták ezt a szankciót.

    A tranzitálási szabályok megszegésével kapcsolatban tegnap 43 intézkedést kellett kezdeményezniük a rendőröknek, ebből 47 esetben figyelmeztetés, egy esetben helyszíni bírság volt.

    Kiss Róbert, rendőr alezredes ismertette, hogy

    járványügyi rémhírterjesztés miatt 143 esetben rendeltek el büntetőeljárás,

    tavasszal 67-et, jelenleg 3 van folyamatban, 10 gyanúsítottat hallgattak ki.

    Nagy károkat okoznak azok, akik álhíreket terjesztenek a védőoltások ellen, vagy csúsztatnak – válaszolt sajtókérdésre Galgóczi Ágnes. A járvány előrehaladtával további intézményeket vonnak be a Covid-ellátásba, megfelelő számú ágy és egyéb eszköz fog rendelkezésre állni – szögezte le az NNK osztályvezetője.

    Kiss Róbert, rendőr alezredes kérdésre válaszolva elmondta, hogy megváltoztak ugyan a karantén elrendelési szabályok, azonban a magyarországi személyforgalomban beutazókra, az ingázókra, és a sportrendezvényekre beutazó személyekre vonatkozó szabályok nem változtak.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában