Ország-világ

2021.01.22. 11:09

Müller Cecília: továbbra is indokolt fenntartani a korlátozásokat (videó)

Eddig összesen 138 983 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5815 fő már a második adagot is megkapta.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ismertette az elmúlt 24 óra legfontosabb adatait – írja az Origo.

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 181 esetben volt szükség rendőri fellépésre, így már 20799 emelkedett az emiatt elrendelt intézkedések száma. Ezek közül 155 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségek be nem tartása miatt történt.

A rendőrök 35 esetben figyelmeztetéssel éltek, 68 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki, 52 szabálysértőt pedig feljelentettek. A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt a tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken 14, az üzletekben és bevásárlóközpontok területén 12 emberrel szemben léptek fel a rendőrök.

A legfrissebb adatok szerint 8596 alkalommal ellenőrizték a rendőrök személyesen a hatósági házi karanténban lévőket. Jelenleg 19 908-en vannak hatósági házi karanténban, közülük 1850-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – tájékoztatott a rendőr alezredes.

Müller Cecília ismertette az elmúlt 24 óra adatait. 1311 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és meghalt 98 beteg. Az országos tisztifőorvos szerint biztató, hogy már négyezernél kevesebben, 3958 beteg van kórházban, 274 ember lélegeztetőgépen.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 237 362 fő, az aktív fertőzöttek száma 107 800 főre csökkent.

Müller Cecilia szerint

továbbra is indokolt fenntartani a korlátozásokat.

A legfiatalabb 51, míg a legidősebb halálos áldozat 99 éves volt. Jellemzően a halottak többféle krónikus megbetegedésben szenvednek, ezért ehhez lesz igazítva az oltási terv is – mondta.

A beoltottak száma továbbra is növekszik, de az országos tisztifőorvos továbbra is kéri a frontvonalban dolgozóktól, hogy éljenek az oltás lehetőségével, hiszen ezt még nem tette meg mindenki. Eddig összesen 138 983 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5815 fő már a második adagot is megkapta – húzta alá. A védettség a második adag oltás beadása után 7-10 nappal alakul ki.

A járványügyi adatok közül kiemelte, hogy a

szennyvízben mért minták kedvező tendenciát mutatnak továbbra is Magyarországon.

Európa néhány országában ismét megindult a fertőzöttek számának növekedése, van ahol már harmadik hullámról beszélnek – mondta Müller Cecília.

Ezek az adatok azért fontosak, mert előrejelzik, hogy várható-e a fertőzöttek számának megugrása az elkövetkező hetekben. Győrbe, Pécsett és Szombathelyen mutattak ki növekvő tendenciát, a legtöbb helyen viszont stagnálás jellemző, hangzott el az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján.

Folyamatosan figyeljük a vírus-mutációkat is. A koronavírus természete, hogy változékony, mutációra alkalmas, képes és jellemző is erre a vírusra. Ezek viszont jelenleg nem befolyásolják az oltóanyagok hatékonyságát

– emelte ki az országos tisztifőorvos.

Müller Cecilia üdvözölte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentős mennyiségű Szputnyik V vakcinát vásárolt. A szakember szerint a vakcina hatásos, hatékony és megbízható, erről az OGYÉI szakemberei is megbizonyosodtak a helyszínen.

Hozzátette, hogy a Szputnyik V-ből két oltás szükséges és 21 napos különbséggel kell beadni őket. Emlékezett arra is, hogy

Németország és Angela Merkel is támogatja az orosz vakcina engedélyezését.

Újságírói kérdésekre válaszolva Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy ha egy vendéglátóegység a korlátozások ellenére kinyit, az rendőrségi intézkedést von maga után.

Müller Cecilia szerint jelen pillanatban

nincs olyan oltóanyag, amelyekkel kismamákat is be lehetne oltani.

Ez azért van, mert a vakcina fejlesztők és gyártók még nem vizsgálták a várandós nők és a kismamák csoportját a klinikai vizsgálatok során – húzta alá.

Müller Cecilia elmondta azt is, hogy nagyon örül annak, hogy megkaphatta a védőoltást, hiszen ez hitelt ad szavainak. Elmondta, hogy az álhírekkel ellentétben

őt oltották be, nincs dublőre.

Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ismertette az elmúlt 24 óra legfontosabb adatait. A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 181 esetben volt szükség rendőri fellépésre, így már 20799 emelkedett az emiatt elrendelt intézkedések száma.

Ezek közül 155 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségek be nem tartása miatt történt. A rendőrök 35 esetben figyelmeztetéssel éltek, 68 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki, 52 szabálysértőt pedig feljelentettek. A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt a tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken 14, az üzletekben és bevásárlóközpontok területén 12 emberrel szemben léptek fel a rendőrök.

A legfrissebb adatok szerint 8596 alkalommal ellenőrizték a rendőrök személyesen a hatósági házi karanténban lévőket. Jelenleg 19 908-en vannak hatósági házi karanténban, közülük 1850-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – tájékoztatott a rendőr alezredes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában