Ország-világ

2021.01.19. 12:07

Müller Cecília: az összes, Magyarországra érkező vakcina jól működik (videó)

Az országos tisztifőorvos az idősekhez fordulva azt kérte, hogy hiteles forrásokból tájékozódjanak.

Müller Cecília köszönetét fejezte ki azoknak, akik kialakították az oltási rendünknek a logisztikáját. Egy rendkívül átgondolt, rendszerezett tervről van szó. Ez egy rendkívül bonyolult folyamat – tette hozzá – írja az Origó.

Felhívta a figyelmet az álhírekre, sokan nyugtalanságot keltenek a lakosság körében, ami nem megengedhető, főleg egy pandémia idejében

- emelte ki az országos tisztifőorvos. Müller Cecília azt kérte, mindenki a megfelelő forrásból tájékozódjon. 573 fővel emelkedett a fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában, ebből az látszik, hogy a második hullámból megyünk kifelé – mondta az országos tisztifőorvos. Meghalt 111 beteg, az aktív betegek száma 109 841 fő és 4445 beteget ápolnak kórházban, 309 ember van lélegeztetőgépen – mondta Müller Cecília.

Örülünk, hogy az egészségügyi dolgozók hallgattak ránk, és beoltatták magukat. Ők a napokban védetté válnak – jelentette ki Müller Cecília, aki hozzátette, hogy mostanában kapják meg a második oltást.

A Pfizer cég módosította a szállítási idejét, emiatt holnap érkezik meg az újabb szállítmány, ami 35 685 fő oltását teszi lehetővé.

Az országos tisztifőorvos az idősekhez fordulva azt kérte, hogy hiteles forrásokból tájékozódjanak. A hamis információk félelmet és bizonytalanságot keltenek. Többféle technológiával készült vakcina van a világban, de mindegyik vakcina megfelelően működik.

Vannak köztük különbségek a hatásmechanizmust tekintve, de a gyógyszerügynökségek csak abban az esetben engedélyeznek egy vakcinát, ha az megfelelő védelmet biztosít és biztonságos. A Pfizer és a Moderna vakcinája mRNS-alapú, az AstraZeneca és a Szputnyik vakcinák vektor alapúak és van olyan vakcina is, amely teljes egészében az elölt vírust tartalmazza, ezt a szervezet idegenként észleli, és azonnal elkezd védekezni ellen.

Fontos kiemelni, hogy az elölt vírus nem tud megbetegedést okozni. Ilyen egyébként a kínai, valamint a Debreceni Egyetemen fejlesztett magyar fejlesztésű vakcina is.

Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, tegnap a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 150 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, a jogszabály hatálybalépése óta pedig összesen 20 341 szemben.

Kiss Róbert hozzátette, 121-en az önkormányzati rendeletek ellenére sem viselték a maszkot közterületen, közülük 31. embert figyelmeztetésben részesítettek, 58-at helyszíni bírsággal sújtottak. További 10 emberrel szemben azért intézkedtek, mert a tömegközlekedésben nem viselt maszkot, 19-en pedig bevásárlóközpontban nem, vagy nem megfelelően hordták a védőeszközt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 704 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 198 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 506 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályokat nem vették figyelembe.

Tegnap egy üzletet bezártak a szabályok negligálása miatt, sem a tulajdonos, sem az alkalmazott nem viselt maszkot

Közölte: tegnap a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 254 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. A november 4-étől hatályos kijárási korlátozás, majd az azt november 11-étől felváltó kijárási tilalom alatt már 27 052 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek szabályszegőkkel szemben.

Tegnap is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 63 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 10 005-szer intézkedtek.

Az Európai Bizottság azt szeretné, hogy nyárig a tagállamok lakóinak 70 százalékát szeretné beoltani. Ezt melegen üdvözöljük, de az

kizárólag vakcinamennyiségtől függ, hogyan tudjuk beoltani az embereket

– mondta Müller Cecília. Azt a kérdést az oltóorvos dönti el, hogy egy daganatos betegnek beadja-e a vakcinát.

Kiss Róbert sajtókérdésre válaszolva azt mondta, hogy a maszkviselés a lakosság életévé vált. A magyar lakosság megértette az Operatív Törzs törekvéseit – tette hozzá.

A magyar lakosság szabálykövetési magatartása javult

– fűzte hozzá.

Abban az időpontban jelenjen meg mindenki, amit kapott – válaszolt kérdésre Müller Cecília, aki hozzátette, hogy a gyártó csak akkor tud garanciát vállalni a hatásosságra, ha betartják az előírásokat. Amennyiben valaki lecsúszik egy-két nappal a második oltásról, az még nem probléma. Ilyenkor ezt jelezni kell az oltópontoknak, hogy addig is be tudjanak mást oltani.

Müller Cecília továbbra is jól érzi magát, semmilyen mellékhatás, tünet nem jelentkezett, mióta megkapta a védőoltást.

Rendkívül jól érzem magam az oltás után, még helyi reakcióról sem tudok beszámolni

– mesélt tapasztalatairól az országos tisztifőorvos.

Az összes oltóanyagot el kell oltani, nem maradhat eloltatlan vakcina – szögezte le Müller Cecília, aki arra a kérdésre válaszolt, hogyha az oltóponton megmarad vakcina, azzal mi történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában