Ország-világ

2021.01.12. 11:10

Megtartják az érettségi vizsgákat, megérkezett a Moderna vakcinája is (videó)

Egy újabb fajta, a Moderna-vakcinája is megérkezett már Magyarországra, eddig 78 579 fő kapott oltást. Közben zajlik a felkészülés az érettségi megtartására, amit a járványügyi szabályok figyelembevételével rendeznek majd meg – hangzott el az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: kormany.hu

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár elmondta, hogy 42 óvodában van rendkívüli szünet, illetve 79 általános iskolában, jellemzően egy-egy osztályban van digitális oktatás. A középiskolákban digitális oktatás zajlik. Az érettségivel kapcsolatban a politikus elmondta, tavaly sikerült megtartani a vizsgákat, idén is erre készülnek. Természetesen a járványügyi előírások megtartása mellett. Az érettségi időpontjában sem lesz változás, ahogy a felvételik esetében sem írja tudósításában az Origo.

„Ha elhalasztanánk az érettségit, akkor hatalmas káosz lenne. Mindenki érdeke, hogy az érettségit megtartsák”

fogalmazott Maruzsa.

A tavaly tavaszi érettségi eredmények megfeleltek az elmúlt öt év érettségi átlagának, ez is azt bizonyítja, hogy ilyen körülmények között is meg lehet tartani az érettségit.

Felkészítőket lehet jelenleg is tartani az iskolákban, de itt is be kell tartani a járvány miatti biztonsági előírásokat mondta az államtitkár. A középfokú felvételi szabályai december 4-e óta nyilvánosak, a tantermenkénti 10 fős korlát itt is érvényes, ahogy az érettségi esetében is tette hozzá. Úgy készülünk, hogy a témaheteket is megtartjuk, de jóval kevesebb személyi kontaktussal – jegyezte meg.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Müller Cecília országos tiszti főorvos a napi adatokat ismertetve megjegyezte, hogy az aktív betegek száma folyamatosan csökken. Azt is kedvezőnek mondta, hogy

kétféle vakcina is érkezett Magyarországra ma, köztük több mint 47 ezer ember oltására elég Pfizer-vakcina, illetve 3600 főnek elég Moderna-vakcina.

A hétfő estig beérkezett összes oltóanyagot beadták már. Hétfő estig összesen már 78 579 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint 6642 idősotthonban lakó és dolgozó.

Elmondta azt is, hogy a Moderna vakcinája ugyanúgy működik, mint a Pfizer-vakcina.

„Nem kell tartani tőle, hatékony és biztonságos. A sejtbe bekerülve elbomlik a szervezetben, nem épül be a génekbe”

– mondta a tiszti főorvos. A Moderna-vakcina kezelése ugyanakkor egyszerűbb, elég mínusz 20 fokon tárolni, fél évig is tárolható. Nem kell oldani sem, 18 éves kor felett adható be és 28 napos időkülönbség re van szükség az első és a második oltóanyag beadása között.

Müller Cecília továbbra is biztatott minden egészségügyi dolgozót, szociális dolgozót, hogy kérjék az oltást. Nincs olyan oltóanyag a világon, amely 100 százalékban hatásos, arra azonban mindenképpen jó, hogy a súlyos szövődmények kialakulását megakadályozza – tette hozzá.

Azt is mondta, hogy a szociális alapszolgáltatásban dolgozók, például a gyermekjólétisek, javítóintézetben dolgozók, családsegítők, szociális munkások is kérhetik a tesztelésüket 127 mintaponton január 16-17 között.

Kiss Róbert, a védekezésért felelős Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, a Szerb Köztársaság meghosszabbította korábbi korlátozó intézkedéseket, így legalább kétnapos tesztet kell bemutatni a határnál.

Elmondta azt is, hogy a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt napon 184 esetben volt szükség rendőri fellépésre, így már 19 148 emelkedett az emiatt elrendelt intézkedések száma. Ezek közül 174 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségek be nem tartása miatt történt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 700 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 196 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 504 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására és az üzletben való tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be. 319 esetben intézkedtek a rendőrök kijárási tilalom miatt, így összesen 24 244 személlyel szemben intézkedtek.

Kérdésre válaszolva az országos tiszti főorvos elmondta, hogy a két vakcina nem kombinálható. Erre nem is történtek kísérletek. Azt is elmondta, hogy hat oltásra is alkalmas már az eddigi öt helyett a Pfizer ampullájában szereplő adag. De ez nem a mennyiség többfelé osztását jelenti, az adagok ugyanazok, egyszerűen az ígértnél több vakcina van a kiküldött ampullákban. Ha valaki az oltás ellenére elkapja a koronavírust, biztosan gyengébbek lesznek az illető tünetei – mondta egy kérdésre reagálva Müller Cecília.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában