Ország-világ

2020.10.19. 11:00

Müller Cecília: közösen kell védekezni, ebből senki ki nem maradhat (videó)

Magyarország a WHO elemzése alapján az európai középmezőnyben van a fertőzöttek és az elhunytak számát tekintve – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Mivel a járvány felszálló szakaszában vagyunk, napról-napra emelkedik a fertőzések száma: egy nap alatt 1478 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, ezzel 47 768 főre nőtt a hazánkban eddig beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 31, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1173-ra emelkedett, 14 312-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 32 283 fő, 1896 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 188-an vannak lélegeztetőgépen, ismertette az előző 24 óra adatait Müller Cecília – írja tudósításában a Magyar Nemzet.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján az országos tiszti főorvos közölte: nagyon fontos, hogy mindenki fokozott fegyelemmel és figyelemmel legyen, és betartsa a védelmi intézkedéseket. – Közösen kell védekezni, ebből senki ki nem maradhat. Európában a középmezőnyben vagyunk a megbetegedések számát tekintve – tette hozzá.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Az országos tisztifőorvos elmondta: hogyha az előző 31 napon elhunyt krónikus betegek életkorát tekintjük, az 49-94 éves korig terjed. Valamennyien szenvedtek alapbetegségben, krónikus betegségekben, kísérő társbetegségekben, amelyekre rárakódott még a koronavírus fertőzés.

Továbbra is jellemzően szív-érrendszeri, anyagcsere és daganatos betegségekről lehet beszélni, de ezúttal kiemelte a szakember a légúti megbetegedéseket is. Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy aki olyan krónikus légzőszervi megbetegedésben szenved, hogy eleve érintett a tüdeje, magasabb kockázatot hordoz.

Az influenza elleni védőoltásról elmondta: egy olyan védelmező tényező áll ezzel rendelkezésre, ami az ősz és tél folyamán nagy segítség a krónikus betegek számára.

Mint mondta, azonos azoknak a kockázati tényezőknek és személyeknek a köre is, akik mindkét betegségben érintettek lehetnek. Így nagyon fontos, hogy elsősorban ezek a személyek legalább influenza ellen tudjanak védekezni. Ők azok, akik ha elkapják a betegséget, szövődményes formában zajlik náluk le az influenza, s akár tüdőgyulladás is kialakulhat.

Akik ezekbe a csoportokba tartoznak és a munkakörüknél fogva is veszélyeztetettek, feltétlenül éljenek azzal az oltási lehetőséggel, amit a kormányzat mindenki számára biztosít.

Müller Cecília kiemelte: beszereztek további oltóanyagot is, hogy mindenki részére teljes körűen biztosítva legyen az ellenanyag. Az operatív törzs jelenleg 40 óvodában és és 13 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet. Továbbá 117 osztályban és 15 iskolában digitális munkarendben zajlik az oktatás.

Müller Cecília kitért arra is, hogy a PCR-teszteket ajánlja a WHO is, ugyanakkor sok új lehetőség nyílt meg a gyógyítás mellett a diagnosztikában is. Több antigén alapú teszt jelent meg a piacon, amelyek szintén az aktuális fertőzöttséget mutatják ki. Ezeket bevizsgálták az Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjában, és megállapították, hogy a pozitív eseteket ezek is jó eredménnyel szűrik ki.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese arról tájékoztatott, hogy szombattól hazánkból Ausztriába korlátozás nélkül lehet beutazni. A rendőr alezredes közölte: a rendőrök az elmúlt 24 órában 55 esetben intézkedtek azért, mert tömegközlekedési eszközön utazók nem vagy nem megfelelően viseltek maszkot. Az üzletekben, közintézményekben ugyanezért a szabályszegésért 54 esetben volt szükség intézkedésre. Az elmúlt 24 órában tranzitálási szabályok megsértése miatt 77-szer intézkedtek, 74 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 3 esetben pedig feljelentést tettek szabálysértés miatt.

Kiss Róbert tudatta: a mai napon 24 929 személy van hatósági házi karanténban, közülük 1039-en tették lehetővé ennek mobiltelefonos applikációval történő ellenőrzését. Jelezte azt is, hogy a határokon zökkenőmentes a személyforgalom.

A tiszti főorvos az utcán, szabad levegőn történő maszkviselést támogathatónak tartja, főként az időskorúak esetében, és főleg ott, ahol nem tartható a másfél méteres távolság. Müller Cecília arról is beszélt, hogy az influenza elleni védőoltást bárki megkaphatja, akit a háziorvosa olthatónak tart. A kigyógyult Covid-betegek három nap tünetmentességet követően megkaphatják a vakcinát. Az egészségügyben dolgozók pedig csak két negatív teszttel mehetnek vissza dolgozni.

Müller Cecília megismételte, hogy a szociális ágazatban és az egészségügyben dolgozók csak két negatív PCR-teszt birtokában térhetnek vissza dolgozni, de ha teljesen tünetmentesek, akkor a 21. naptól keresőképessé válnak. A halottak napja kapcsán azt az ajánlást tette, hogy kerüljük el a csoportosulásokat, csak az egy háztartásban élők keressék fel közösen a temetőket, és mindenki viseljen maszkot a sírkertekben is, valamint használjunk kézfertőtlenítőt. – Ha az egy háztartásban élők közül valaki, például egy gyermek pozitív lesz, mindenképpen különítsük el őt a nagyszülőktől – javasolta a szakember.

Müller Cecília felhívta a figyelmet arra is,hogy magától senki ne induljon el a rendelők felé, hívja fel előbb a háziorvosát és kérjen időpontot. Az a cél, hogy aki oltakozni kíván, ne találkozzon más beteggel.

Újságírói kérdésre az országos tisztifőorvos elmondta: számos törekvés van arra, hogy a nemzetközi adatokat összehasonlítgassuk, viszont ezeket nehezen tehetjük meg, mivel minden országban más és más a statisztikai adatgyűjtés.

Müller Cecília hangsúlyozta: a WHO azt azt összehasonlítást alkalmazza, hogy egymillió lakosra nézve vizsgálja a fertőzöttek és az elhunytak számát is. Ha az Európai uniós tagállamokat nézzük, akkor a fertőzöttek tekintetében a tizedik, az elhunytak számának szempontjából pedig a 14. helyen vagyunk. Tehát jelenleg hazánk a középmezőnyben foglal helyet.

Újságírói kérdésre válaszolva arról is szólt, hogy ha egy gyermek az iskolában megfertőződött, és vele egy háztartásban tartózkodik egy idős személy is, akkor a legfontosabb, hogy fizikailag próbáljanak távol maradni egymástól, valamint külön időpontokban használják a konyhát és a fürdőt is. Miután a pozitív személy használta az említett helyiségeket, akkor azokat le kell fertőtleníteni, és utána veheti használatba majd nagyszülő.

Arra a kérdésre, hogy milyen a felgyógyulási arány azoknál, akik lélegeztetőgépekre kerülnek, az országos tisztifőorvos úgy válaszolt: Szlávik János főorvos elmondása szerint a Szent László Kórházban ez az arány mintegy 50 százalékos. Tehát akik lélegeztetőgépre kerülnek, azoknak a fele lekerül és fel is gyógyul. Ez egy nemzetközileg is elismert arány – tette hozzá Müller Cecília.

Borítókép: Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában