Ország-világ

2021.01.21. 10:31

Kormányinfó: amíg nincs jelentős javulás, nem lesz enyhítés (videó)

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő számolt be a legfrissebb kormányzati intézkedésekről.

Budapest, 2020. október 22. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Gulyás Gergely elmondta, számos országban a koronavírus harmadik hulláma kezdődött meg, Magyarországon viszont javulnak a járványügyi adatok – írja az Origo. Az elmúlt hónapokban következetesen sikerült betartani a járványügyi intézkedéseket. A jelenleg hatályban lévő intézkedések egyelőre február 1-ig vannak érvényben.

A kormány a jövő héten vizsgálja meg, hogy fenntartja-e a szigorításokat.

Ha nem lesz drasztikus javulás a fertőzöttek számában, vagy nem kezdődhet meg a tömeges oltás, akkor nem szabad ezzel számolni.

Az Egyesült Királyságban, Izraelben, az Egyesült Államokban és még számos más országban elkezdődött a tömeges oltás, ezzel ellentétben Brüsszel jelentősen le van maradva és rendkívül lassú az uniós vakcinabeszerzés. Keveselljük az eredményeket

Magyarország mellett szinte az összes uniós ország elégedetlenségét fejezte ki

– ismertette Gulyás Gergely. Magyarország tárgyal Kínával és Oroszországgal is, de

csak olyan vakcinát szerez a kormány, amivel már több millió embert sikeresen beoltottak, biztonságos,

és a magyar hatóság által engedélyezett. Arról is beszélt, hogy ha valaki valamelyik vakcinában nem bízik meg, akkor kérhet más típust.

Szijjártó Péter ma Moszkvába utazik az orosz oltóanyagok kapcsán – közölte Gulyás Gergely.

Magyarország jelentős számban kötött le vakcinát, összesen az Európai Uniós beszerzésekből mintegy 8,8 millió embert lehetne beoltani.

Négyezerrel többen dolgoznak most, mint 2019 decemberében – mondta Gulyás Gergely. A 13. havi nyugdíj első negyedének összegét a nyugdíjasok meg fogják kapni, a családtámogatási rendszert bővítjük – ismertette a kormány eredményeit.

A háziorvosok béremeléséről elmondta, hogy komoly szerepet vittek a járvány elleni küzdelemben, ezért megérdemlik azt. Aki szoros praxisközösséget vállal, az teljes egészében megkapja, ha a lazább formáját választja a praxisközösségnek, az kicsit kevesebbet, aki semmilyen praxisközösségben nem hajlandó részt venni, azok is kapnak béremelést.

A fogorvosok is ennek megfelelő béremelést fognak kapni.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, úgy tűnik, mintha a főváros számára a pénz nem számítana. Öt és fél milliárd forinttal olcsóbban lehetne felújítani a Lánchidat, és nem most kezdődne a felújítás, hanem mostanában fejeznék be. Hozzátette, hogy a kormány a korábbi ígéretének megfelelően támogatni fogja a projektet.

Ez egy rendkívüli helyzet, így az vakcinák engedélyezését meg kell gyorsítani, hiszen rengetegen halnak meg a járványban – válaszolt az újabb kérdésre Gulyás Gergely, aki kiemelte, hogy az emberi életek védelméről van szó. Mindent meg kell tenni azért, hogy az emberi életet nem veszélyeztető vakcinákkal minél több embert beoltsanak – tette hozzá.

Itt megtekintheti a teljes sajtótájékoztatót:

A miniszter elmondta, hogy az, hogy a globális techcégekkel kapcsolatban milyen szabályozási lehetőségek vannak, az Igazságügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik. Gulyás Gergely úgy látja, hogy az alkotmányos garanciák nem érvényesülnek, ezen változtatni kell, Varga Juditnak erre lesz javaslata.

Az egyetemek nagy valószínűséggel a digitális rendben kezdik meg az új félévet

– jelentette ki a korábbiakkal egybevágóan.

Arra a kérdésre, hogy a kormány feljelentést tesz-e a reklámtender megakadályozása miatt a főváros ellen hűtlen kezelés miatt, kitérő választ adott.

Vera Jourovát alkalmatlannak tartjuk bizottsági alelnöknek, gyűlöli Magyarországot. A mostani nyilatkozatai is megszegik a Lisszaboni Szerződést – jelentette ki. A bizottsági elnöktől tudjuk csak kérni, hogy váltsa le beosztottjai.

Ha ilyen ütemben érkeznek az Európai Unióból a vakcinaszállítmányok, akkor csak akkor tudjuk márciusra beoltani az idősek 80 százalékát, ha alternatív forrásból sikerül oltóanyagot szerezni

– húzta alá újabb sajtókérdésre válaszolva.

Eddig 331 ezer adag vakcinát kaptunk, ez nagyjából 165 ezer ember beoltását teszi lehetővé. Nem rajtunk múlik a dolog. A jövőbeli ütemezés egyelőre bizonytalan – mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Szputynik vakcinával kapcsolatban pénteken Szijjártó Péter fog beszámolni, ő ismerteti, mennyit kapunk belőle, mennyiért. A kínai oltóanyag esetben gyakorlatilag megállapodott a kormány 1 millió vakcinában. Ugyanakkor ezt még nem engedélyezték a magyar hatóságok – összegzett.

Azzal kapcsolatban, hogy háziorvosnál is lehet-e igényelni az oltást, Gulyás Gergely azt válaszolta:

Van egy hivatalos regisztrációs lehetőség, a házi orvosoknál nem lesz mód a regisztrációra

– azzal indokolta ezt, hogy az oltási terv csak akkor tartható, ha a jelentkezőkről központi nyilvántartás van.

A mai uniós csúccsal kapcsolatban elmondta, hogy a miniszterelnökök vélelmezhetően azt fogják sürgetni, hogy az uniós országok minél hamarabb, minél több vakcinához jussanak.

A vakcinaútlevéllel kapcsolatosan Gulyás Gergely azt mondta,

a védettséget igazoló okirat lesz, ezt néhány héten belül elkészítik. Egy plasztikkártya fogja igazolni az oltottságot

– hozzátéve, hogy például, akinek lesz ilyen dokumentuma, arra valószínűleg nem fog vonatkozni a kijárási tilalom, így este 8 után is kimehet az utcára. Általában a védettség legalább egy évig fennáll, így feltehetően a koronavírus-oltással kapcsolatban is így lesz.

Ha kellő számban beoltatták magukat az emberek, a szállodákat csak azután lehet kinyitni

– reagált a baloldali médiában terjedő álhírre a miniszter, miszerint pünkösdig be lesznek zárva a szállodák.

Egy új kormánynak akkor is érdemes megadni a bizalmat, ha egyes tagjaival szemben vannak rossz tapasztalatok. Mi egyelőre csak gratulálni tudunk az új adminisztrációnak, Magyarország az Egyesült Államok szövetséges a NATO-ban – kommentálta Joe Biden beiktatását a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Amikor valaki az oltási terv szerint sorra kerül, akkor eldöntheti, hogy a rendelkezésre álló vakcinával beoltatja-e magát. Amennyiben nem, akkor csak akkor kerül sorra, amikor az általa preferált vakcinából lesz készleten, erről értesítést is kap – részletezte a korábbiakat.

Egyértelműen álhír, hogy az oltópontokon kiöntik a megmaradt vakcinákat, ezt a szaktárca egyértelműen cáfolta

– jelentette ki.

A jövő héten dönt a kormány a korlátozások fenntartásáról. Így az ingyenes parkolás kérdése is szóba kerülhet, de Gulyás Gergely szerint, aki teheti, az jobban teszi, ha autóval, és nem tömegközlekedéssel utazik.

A kormány ellenzi a dugódíjat, a véleményünk nem változott. A főpolgármesternek az autósokhoz való viszonya az leginkább az autósüldözésként írható le.

A 25 éven aluli munkavállalók SZJA-mentességével kapcsolatos kérdésre kijelentette, hogy az egy komoly lépés volt a kormánytól, nagy segítséget jelent a fiataloknak. A kritikákra reflektálva leszögezte, szerinte nem ritka, hogy valaki tanulmányai után 21-23 évesen áll munkába.

Az átoltottság százaléka összefügg a korlátozások visszavonásával – szögezte le a miniszter.

Hivatali visszaélés bűntettét követi el az az orvos, aki nem tartja be az oltási tervet

– figyelmeztetett Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy nem tudnak egyetlen egy ilyen esetre- Külföldön volt erre példa – fűzte hozzá.

Szavaiból kiderült, az idősek vásárlási sávjának visszaállítására nem érkezett javaslat, így egyelőre nem is tervezik ennek újboli bevezetését.

Az idei évben sok a bizonytalanság a járvány miatt, így a gazdasági növekedésre pontos prognózist nem lehet felállítani – válaszolt sajtókérdésre. Sok múlik azon, mikor nyitnak ki a szállodák, üzletek, éttermek, mikor indul újra az élet Magyarországon.

Az Emmi megvizsgálta azt a szerződést, amit az Európai Bizottság kötött a Pfizerrel. Ez lehetőséget ad arra, hogy a gyártó egy-két hétig a szerződésben lekötött mennyiségnél kevesebbet szállítson. Így a Pfizer nem szankcionálható.

Gulyás Gergely február közepére tette a vakcina-igazolványok elkészítését. Arra, hogy ezek hova, és mire lesznek jók, még nem tisztázott.

A kormánytagok beoltására vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely elmondta, az oltási rend miatt senkit nem oltottak be a kormánytagok közül a koronavírus elleni vakcinával. A szabály a kormánytagokra is vonatkozik, így ezért nem kaptak oltást. A politikusok beoltása csak akkor lenne indokolt, ha a társadalom bizalma alacsony lenne a vakcinák iránt, de ez nem így van. Ebben az esetben viszont jogszabályt kellene módosítani – válaszolt a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában