Ország-világ

2021.01.27. 10:52

Szijjártó Péter: a kárpátaljai magyarságra az országaink közötti kapocsként tekintünk (videó)

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint a szélsőséges elemeket ki kell iktatni a magyar-ukrán kapcsolatokból, ukrán kollégája, Dmitro Kuleba pedig arról beszélt, nincs semmilyen alap azt feltételezni, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség hajlana a szeparatizmus felé.

Forrás: Facebook / Szijjártó Péter

Fotó: BORSOS MATYAS

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a két politikus szerdai kijevi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a szerdai tárgyalás eredményes volt abból a szempontból, hogy meg tudja állítani a magyar-ukrán kapcsolatok további romlását.

Nekünk fontos a kárpátaljai magyar nemzeti közösség, erre a közösségre úgy tekintünk, mint kapocsra és erőforrásra a két nemzet együttműködése és jó kapcsolata szempontjából

– hangsúlyozta a magyar külügyminiszter, hozzátéve: ha Magyarország segíti a kárpátaljai magyar közösséget, azzal segíti a magyar-ukrán együttműködést is. Szijjártó Péter arra kérte Ukrajna minden polgárát, hogy így tekintsenek a Magyarország irányából érkező minden támogatásra.

Kiemelte, hazánk mindig kiállt Ukrajna területi integritása mellett, ez a tény pedig értelmetlenné tesz a szeparatizmussal kapcsolatban minden vádat.

Kárpátalját közös magyar-ukrán sikertörténetté kell tenni, hazánk készen áll ennek a sikertörténetnek a további építésére

– hangsúlyozta a tárcavezető, aki ennek az építkezésnek a következő lépéseit is felsorolta:

  • Elkészültek a záhonyi Tisza-híd felújításának tervei, Magyarország készen áll azok végrehajtására.
  • Hazánk kész Nagyhódos és Palád között új határátkelőt nyitni.
  • Magyarország továbbra is kész 50 millió eurónyi hitellel támogatni a kárpátaljai útépítéseket.
  • Hazánk eddig összesen 16 milliárd forinttal támogatott 34 ezer kárpátaljai gazdasági pályázatot, ezáltal 22 milliárd forintnyi fejlesztés jött létre Kárpátalján.
  • Magyarország készen áll az M3-as és M34-es autópálya elvezetésére a magyar-ukrán határig, és kész részt venni a túloldali infrastruktúra megépítésében is.
  • Szijjártó Péter szerint a „rossz érzéseket keltő” szélsőséges megnyilvánulásokat ki kell iktatni a kétoldalú kapcsolatokból. Ezért arra kérte ukrán kollégáját, hogy az elmúlt években leginkább feszültséget keltő ukrán oktatási törvény kapcsán kezdjenek közös munkába, és a két ország között létrejött közös oktatási munkacsoportot bízzák azzal a feladattal, hogy az ukrán jogszabályból fakadó végrehajtási kérdésekről konzultáljon. Konstruktív együttműködésre kaptunk ígéretet – tette hozzá a miniszter, hangsúlyozva: ha megoldások születnek, komoly teher kerülhet le a kétoldalú kapcsolatokról.

    A magyar politikus elmondta, ukrán kollégájától arra is ígéretet kapott, hogy az ukrán kisebbségi törvény előkészítése során a nemzeti közösségekkel, így a magyarokkal is érdemi párbeszédre kerül sor.

    Magyarország jó szándékát fejezi ki, hogy folytatja a humanitárius segítségnyújtást Ukrajna irányába – jegyezte meg a magyar külpolitika vezetője, kiemelve két programot:

  • eddig 2300 ukrán kisgyereknek adott lehetőséget magyarországi táborozásra, akiknek a szülei a kelet-ukrajnai harcokban érintettek voltak, és amennyiben a járványhelyzet megengedi, hazánk idén nyáron folytatja ezt az akciót;
  • tegnap 50 lélegeztetőgépet adományozott hazánk ukrán kórházaknak a járvány elleni küzdelem jegyében, ezen eszközök közül 46 nem kárpátaljai kórházakba került.
  • Elkötelezettek vagyunk a kölcsönös tisztelet alapjához visszatérni a kétoldalú kapcsolatokban, azon egyszerű igazságnál fogva, hogy sokkal jobb jóban lenni, mint rosszban

    - zárta megszólalását Szijjártó Péter.

    Borítókép: Szijjártó Péter a kijevi tárgyalóasztalnál

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában