aggódnak az újabb hullámtól

2021.09.08. 22:19

Korlátozásokat vezetnek be Indiában a hindu vallási ünnepeken

A koronavírus-világjárvány küszöbön álló következő hullámára hivatkozva az indiai hatóságok korlátozásokat vezetnek be a héten kezdődő hindu vallási ünnepek idejére, amelyek rendszerint hatalmas tömegeket vonzanak.

A SARS-CoV-2 nevű vírus okozta járvány áprilisi és májusi fellángolása után az 1,3 milliárd lakosú ország tagállamainak kormányai aggódnak az egészségügyi helyzet miatt a pénteken kezdődő és tizenegy napon át tartó népszerű Ganésa csaturti (az elefántfejű istenség születésének ünnepe) közeledtével.

A Covid-19 következő hulláma nem várható, már itt van – mondta kedden Kisori Pednekár, a 20 millió lakosú Mumbai (az egykori Bombay) polgármestere. Mahárástra állam székhelye az egyike volt a járvány által leginkább sújtott indiai városoknak.

„Később is megtarthatjuk a fesztiválokat. Adjunk elsőbbséget az állampolgáraink életének és egészségének” – jelentette ki Uddhav Thackerey, az állam főminisztere.

Karnátaka államban érvényben marad az éjszakai kijárási tilalom, és azokban a járásokban, ahol magas a fertőzöttek aránya, nem szervezhet rendezvényeket.

Karnátaka egészségügy-minisztere az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy hatóságok a fertőzöttek számának növekedésétől tartanak, miután megkezdődött a tanítás a középiskolákban.

A dél-indiai Tamilnádu államban megtiltják a nyilvános rendezvényeket, a kelet-indiai Nyugat-Bengálban pedig korlátozásokat vezetnek be az októberi Durga púdzsa (Durga istennő ünnepe) alkalmából.

Az egészségügyi hatóságok és az orvosok a tavaszi tragikus járványhullám ismétlődésétől tartanak, amelynek több mint 200 ezer halálos áldozata volt, a kórházak pedig nem győzték a betegek ellátását.

A hullám a világ egyik legnépesebb vallási ünnepe, a több héten át tartó Khumb Mela (folyóünnep) után tetőzött, amelyre idén 25 millió hindu látogatott el.

A fertőzöttek számának minapi emelkedése a dél-indiai Kerala államban nagy ünnepnek számító, augusztusban tartott Onam aratási fesztivál után szintén nyugtalanítja a hatóságokat.

Az elmúlt napok figyelmeztetései ellenére továbbra is özönlenek a tömegek Mahárástra és más államok bevásárlóközpontjaiba.

India a világban a második helyen áll a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok után. A járvány kezdete óta több mint 33 millió embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 nevű vírus, és 441 ezren haltak bele az általa okozott Covid-19-betegségbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában