Nemzetközi politika

2018.06.20. 06:17

Kim Dzsong Un „új korszakról” és atommentesítésről tárgyalt Kínában

Az észak-koreai vezető a híradás szerint arra is ígéretet tett Hszi Csin-pingnek, hogy együtt fog működni a kínai vezetőkkel a "valódi béke" biztosításában.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Hszi Csin-ping kínai elnök egyetértésre jutottak a pekingi találkozójukon megvitatott témákban, beleértve a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésének kérdéseit is – közölte szerdán az észak-koreai állami média.

A politikusok kiértékelték az észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök történelmi jelentőségű múlt heti szingapúri csúcstalálkozóját, és véleményt cseréltek arról, hogy milyen megoldások kínálkoznak a nukleáris leszerelés kérdéseire – jelentette a KCNA hírügynökség.

Kim Szingapúrban megerősítette országa elkötelezettségét a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése mellett, cserébe bizonyos biztonsági garanciákért és azért, hogy az Egyesült Államok újfajta viszonyt létesít országával. A találkozón Phenjan arra is ígéretet tett, hogy felkutatják és átadják az 1950-53-as koreai háborúban eltűnt amerikai katonák földi maradványait – a Reuters hírügynökség szerint ez a folyamat néhány napon belül kezdetét veheti. A szingapúri csúcs végén Trump meglepte Dél-Korea vezetőit, kijelentve, hogy véget vetnek az Egyesült Államok és Dél-Korea „provokatív” közös hadgyakorlatainak. Washingtonban hétfőn megerősítették, hogy a Pentagon felfüggeszti az augusztusra tervezett, Dél-Koreával közös hadgyakorlatát.

Kim idén harmadszor kereste fel országa legfőbb szövetségesét, Kínát. Az észak-koreai hírügynökség szerint a kínai elnök úgy nyilatkozott, hogy a kínai-észak-koreai viszony új szintre emelkedett Kim idei első, márciusi látogatása óta, és hogy az akkor született megállapodásaik „sorra” megvalósulnak, Kim pedig azt mondta, hogy szorosabbra kívánja fűzni a két ország kapcsolatait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában