felháborító

2018.12.14. 14:55

Kilenc japán orvosi egyetemen manipulálták a felvételiket

Az oktatási minisztérium augusztusban kezdett vizsgálatot, miután kiderült, hogy a Tokiói Orvostudományi Egyetemen diszkriminálták a női jelentkezőket és azokat, akik korábban már sikertelenül felvételiztek.

A minisztérium augusztusban kezdett vizsgálatot az egyetemek felvételi eljárásaival kapcsolatban, miután kiderült, hogy a Tokiói Orvostudományi Egyetemen diszkriminálták a női jelentkezőket és azokat, akik korábban már sikertelenül felvételiztek.

A most közzétett eredmény szerint Japán 81 orvosi egyeteme közül kilenc manipulálta a felvételit. Az egyetemek, köztük a Tokiói Orvosi Egyetem, a Dzsutendo Egyetem, a Sova Egyetem és a Nihon Egyetem elismerte a szabálytalanságokat.

Sibajama Maszahiko oktatási miniszter mély csalódottságának adott hangot a vizsgálat eredménye miatt, és elrendelte, hogy az érintett egyetemek „azonnal, udvariasan oldják meg a kérdést, tekintettel a felvételizők helyzetére”. A felvételik a következő tanévre már elkezdődtek.

A tárca vezetője bejelentette: olyan szabályozást készítenek elő, amely biztosítja a tisztességes felvételi vizsgát a 2020-as tanévtől.

A minisztériumi vizsgálaton a St. Marianna Orvosi Egyetem is fennakadt: felmerült a gyanú, hogy előnyben részesítették a férfi jelentkezőket és azokat, akik először felvételiztek, ám az intézmény szerdán tagadta, hogy szabálytalanságot követtek volna el. A tárca arra utasította az egyetemet, hogy felvételi eljárását egy független szakértői bizottsággal világíttassa át, de az iskola közölte, hogy nem tervez ilyesmit.

A vizsgálat szerint több mint 10 egyetemen előfordult, hogy feltüntették a felvételizők lapján, ha egykori hallgatók vagy tanárok rokonai voltak, és figyelembe vették a végzet diákok vagy vezető egyetemi tisztviselők ajánlásait. A minisztérium ezeket az intézményeket is felszólította, hogy változtassanak ezen a gyakorlaton.

A tárca az orvosi egyetemeken kívül a többi egyetemet is utasította, hogy vizsgálják felül saját felvételi gyakorlatukat.

A felvételi vizsgák manipulálásával kapcsolatos botrány miatt egyes egyetemek csökkentették a következő évre sikeres felvételit tevő diákok létszámát, hogy a felvételi eljárás szabálytalansága miatt korábban hátrányba került jelentkezőket felvehessék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában