feltétellel

2018.10.17. 15:53

Kiengedtek a börtönből egy ismert bloggert Vietnamban

De el is kellett hagynia az országot.

Kiengedték a börtönből Nguyen Ngoc Nhu Quynh népszerű vietnami bloggert és emberi jogi aktivistát szerdán, akit 2016-ban egy bíróság tíz év börtönbüntetésre ítélt. Feltételül szabták viszont, hogy szabadon bocsátása után az Egyesült Államokba távozik.

A Gombamama néven is ismert 39 éves bloggert a vietnami kommunista kormány megsértéséért ítélték el, amin több nyugati kormány és nemzetközi emberi jogi szervezet is felháborodott.

Nguyen Ngoc Nhu Quynh a blogjában elsősorban az emberi jogi sérelmekkel és az országot pusztító súlyos ipari szennyezéssel foglalkozott.

Barátai szerint édesanyjával és két gyermekével már úton van az Egyesült Államok felé.

Quynh ügyvédje, Ha Huy Son azt mondta nyilatkozatában, hogy a börtönbüntetés további részének az elengedése kétségkívül jó hír, azonban nem segít a többieknek, akik Vietnamban továbbra is a demokráciáért küzdenek.

„Bár Gombamama már nincs börtönben, az elengedésének a feltétele a kitoloncolás volt, továbbá még mindig száznál is többen vannak börtönben pusztán azért, mert békés úton kifejezték a véleményüket nyilvánosan, blogokon vagy a Facebookon” – áll az Amnesty International közleményében.

A döntés egybeesett Jim Mattis amerikai védelmi miniszter vietnami látogatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában