Járvány

2020.04.03. 15:02

Két héten belül tetőzhet a járvány Lengyelországban

Lengyelországban a következő két hétben tetőzhet a koronavírus-járvány – mondta el pénteken a lengyel közszolgálati rádiónak az egészségügyi miniszterhelyettes, Waldemar Kraska, miután előző nap több mint 60 százalékkal ugrott meg az újonnan azonosított fertőzések száma.

Péntek reggelig 3149-re nőtt Lengyelországban a kimutatott fertőzések száma, eddig összesen 59 beteg hunyt el, csak csütörtökön 14 haláleset történt.

A lengyel egészségügyi tárca pénteki közleménye szerint a beazonosított fertőzések előző napi növekménye az eddig legnagyobb volt, 392 új esetet jegyeztek fel, miközben szerdán még 243 új esetről volt szó.

A miniszterhelyettes a közszolgálati rádiónak elmondta, hogy

becsléseik szerint több mint tízezer megbetegedésre kell számítani a járvány csúcspontján.

A tárca ezért a fertőző betegségekre szakosodott kórházak mintegy 10 ezer férőhelye mellett ideiglenes egészségügyi központokat is létesít, szállodákban és üdülőkben az enyhébb tüneteket mutató betegek kezelésére.

Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter közölte:

két héten belül több mint tízezer katonát képeznek ki köztük már diplomás orvosokat és mentőket arra, hogy a koronavírusos betegek kezelésében támogathassák a civil egészségügyben dolgozókat.

A járvány kezelésében az a lengyel katonai orvoscsoport is segít majd, amelynek 15 tagja április 9-ig az olaszországi Lombardiában teljesít missziót, egyúttal tapasztalatot gyűjtve az új típusú koronavírus-járvány terjedéséről, a betegek ápolásáról mondta Blaszczak.

Csehországban az új koronavírusos fertőzések száma péntek reggelre 3858-ra emelkedett.

A csütörtökön jegyzett 269 eset ismét a napi növekedési ütem lassulására utal. Az egészségügyi tárca honlapján megjelent statisztikából kitűnik, hogy a járványban elhunytak száma 40-ről 44-re, míg a Covid-19 betegségből felgyógyultak száma 61-ről 67-re nőtt. Eddig összesen 67 ezer 281 laboratóriumi tesztet végeztek el Csehországban, a napi tesztek száma az utóbbi napokban hatezer körül mozog. Kórházi kezelésben mintegy 350 személy van, közülük 70 állapota súlyosnak mondható.

Szlovákiában újabb 24 személynél diagnosztizálták a Covid-19 betegség kórokozóját, és így 450-re emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma péntek délig

jelentette be Igor Matovic miniszterelnök Pozsonyban.

Szlovákiában az elmúlt héten az újonnan regisztrált fertőzöttek száma a napi 30-as átlagot közelíti, szerdán 37, csütörtökön viszont 26 volt. A csütörtöki adatok nyilvánosságra hozatala óta újabb 1454 tesztet végeztek el, ami több mint négyszerese a korábbi napi átlagnak.

Pénteken délig összesen már 11 ezer 472 vírustesztet végeztek el, ezek közül 11ezer 22 bizonyult negatívnak.

A kórnak Szlovákiában egyelőre nincs hivatalosan elismert halálos áldozata, eddig öt beteg felgyógyulását erősítették meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában