Templomi támadás

2018.04.25. 07:05

Keresztényeket mészároltak le Nigériában

Legalább tizenheten életüket vesztették kedden egy nigériai templom elleni támadásban - közölte a délkeleti fekvésű Benue szövetségi állam szóvivője.

Terver Akase szerint feltételezhetően a muszlim vallású, nomád életmódot folytató fulani népcsoport tagjai felelősek a keresztény imaház elleni támadásért, amely két katolikus pap életét is követelte. Mint mondta, a szövetségi állam kormányzója megszakította vakációját, hogy választ adjanak a fegyveres pásztorok jelentette biztonsági fenyegetésre.

Szemtanúk szerint is fegyveres pásztorok rohanták meg az imaházat egy gyászmise alatt kedden reggel, és többeket agyonlőttek vagy megsebesítettek.

Muhammadu Buhari nigériai elnök aljas, ördögi cselekedetnek minősítette a hívek és papok legyilkolását.

Az ország északi részét sújtó aszály miatt számos nomád marhacsordáival Nigéria déli térségeibe vándorolt. Ez viszont gyakran összecsapásokhoz vezetett a helyi keresztény földművesekkel. Az év eleje óta több mint 200 ember esett áldozatul a viszálynak.

Egy új törvény tiltja a pásztoroknak, hogy továbbra is nomádként vándoroljanak Benue állam területén. A szabályozás a legelő és a művelés alá vont földek birtoklása miatt folytatott véres konfliktusoknak kívánta elejét venni, de a muszlim pásztorok képviselői elutasították a tilalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában