hazugságok

2020.08.05. 06:17

Kedvencre szabták a Lánchíd-tendert

A Demszky Gábor főpolgármestersége alatt is megbízást kapott építőcéget próbálhatott helyzetbe hozni a Karácsony Gergely-féle városvezetés a szabálytalan lánchídfelújítási tenderrel.

Olyan céget hozott volna helyzetbe a Karácsony Gergely főpolgármester által vezetett fővárosi önkormányzat a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által kiírt – és a Közbeszerzési Hatóság (KH) által hétfőn formai hibák miatt visszadobott – közbeszerzési eljárással, amely még a Demszky Gábor-féle SZDSZ-es városvezetés alatt kapott megbízást a Margit-híd 2012 elején elkészült felújítására – írja a Magyar Nemzet. A BKK ugyanis a közbeszerzési törvénnyel ellentétes módon nyolc helyett tízéves referencia-időszakot határozott meg a tenderben. A tender referenciaidejének szabálytalan megnyújtásával pedig azt akarhatta elérni a baloldali városvezetés, hogy az A-híd nevű vállalat is pályázhasson, amely a lapunk által megkérdezett üzleti körök szerint Karácsonyék favoritja lehet a Lánchíd felújítására.

Ráadásul a baloldali főpolgármester a tender hiányosságáért a KH-t hibáztatta. A témával kapcsolatban közzétett Facebook-bejegyzésében Karácsony elképesztő módon azt is állította, hogy a hatóság leszűkíti a versenyt azáltal, hogy tízről nyolc évre csökkentette a referencia-időszakot. A KH a távirati irodának azt hangsúlyozta: az előírható referencia-követelmény időbeli korlátait jogszabály határozza meg. A főváros ennek értelmében legfeljebb 11 éven belül megkezdett, de nyolc éven belül befejezett referenciát követelhet meg. A jogszabály mindössze annyi eltérést enged, hogy a kezdés ideje indokolt esetben 11 évnél korábbi is lehet.

A Párbeszéd társelnöke azzal is érvelt, hogy az elmúlt nyolc évben egyetlen hidat sem újítottak fel Budapesten, így a hatóság döntése szerint egyetlen korábbi budapesti hídfelújítás sem számíthat bele a referenciák körébe. Wintermantel Zsolt, a BKK igazgatóságának fideszes tagja erre reagáló Facebook-bejegyzésében kifejtette: egy nyílt, európai, kétfordulós közbeszerzést ír ki a BKK. Ebben – folytatta – sehol sem szerepel, hogy budapesti referenciával kell rendelkezni, mi több, az elmúlt nyolc évben Európa bármely városában épített, felújított, a műszaki feltételeknek megfelelő referenciával indulhat vállalkozás.

Karácsony egyébként a posztjában elismerte, hogy a hatályos szabályok és a Lánchíd felújításának sürgető szüksége nem ad más lehetőséget, mint a hatóság előírásának beépítését a kiírásba. Wintermantel Zsolt a lap kérdésére megerősítette: a BKK tegnapi igazgatósági ülésén a jogszabályi előírások alapján módosították a tendert, és a napokban kiírhatják a közbeszerzést.

Mint korábban a lap megírta, a Lánchíd felújítását már júniusban el kellett volna kezdeni egy tavaly év végi jelentés szerint. Ehhez képest Karácsonyék hónapokon keresztül különböző ötletekkel álltak elő – például a létesítmény gyaloghíddá minősítésével –, mielőtt elismerték a felújítás szükségességét. Karácsonyhoz hasonlóan a rekonstrukció menedzselésével megbízott Tüttő Kata MSZP-s főpolgármester-helyettes leginkább a közösségimédia-szerepléseivel hívta fel magára a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában