Ország-világ

2020.08.24. 13:24

Jobbikos belharc miatt nem vették jogerősen nyilvántartásba Jakabot

Az ellenzéki párt korábbi vezetése nem könnyítette meg az új pártvezetés július eleji nyilvántartásba vételét – értesült a Mandiner.

Budapest, 2020. január 25. Jakab Péter frakcióvezetõ, a Jobbik újonnan megválasztott elnöke (k) beszél a párt budapesti tisztújító kongresszusát követõ sajtótájékoztatón a Dürer Rendezvényházban 2020. január 25-én. Mellette balról jobbra Ander Balázs és Szilágyi György alelnökök, Szabó Gábor választmányi elnök, Z. Kárpát Dániel és Potocskáné Kõrösi Anita alelnökök, Gyöngyösi Márton elnökhelyettes, valamint Lukács László és Dudás Róbert alelnökök. MTI/Soós Lajos

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az október 11-ére kiírt tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson megtámadták a Jobbik mint jelölőszervezet nyilvántartásba vételét a helyi választási bizottságnál. A nyilvántartásba vételi kérelem elleni fellebbezési érvelés lényege az, hogy mivel a januári tisztújító kongresszuson hozott döntéseket még nem jegyeztette be a Jobbik a bírósági nyilvántartásba, így jelenleg a párt nevében joghatályosan senki sem tehet nyilatkozatokat, azaz hivatalosan jelölőszervezetként sem jelenhetnek meg az időközi választáson.

A Jobbik januárban megválasztott, de jogerősen még bírósági nyilvántartásba nem vett elnöke viszont a Fideszt és a bíróságot hibáztatja az ügyben, szerinte „a bíróságnak 7 hónap is kevés volt ahhoz, hogy ezt átvezesse a birosag.hu-ra, hiába kaptam meg az elnökként való bejegyzésemről szóló végzést július 9-én”.

A Mandiner felkereste jobbikos informátorát, hogy megtudja, vajon mi lehet az oka ennek a késedelemnek. A portál úgy tudja, Jakab a változásbejegyzésről ugyan kapott végzést július 9-én, azonban a végzéssel szemben 15 napos határidővel fellebbezéssel élhetnek az érintettek (jelen esetben azok, akiket a tisztújító kongresszuson hozott döntés eredményeképpen törölne a bíróság a nyilvántartásból, vagyis: Sneider Tamás, Bana Tibor, Hegedűs Lórántné, Stummer János, Gyüre Csaba). Ha a határidő lejárta előtt lemondtak volna a fellebbezési jogukról, akkor a végzés a lemondás időpontjában jogerőre emelkedhetett volna, azonban a jobbikos forrás szerint volt, aki nem mondott le a fellebbezési jogáról. Ez azt jelenti, hogy a Jobbik korábbi vezetése nem könnyítette meg a nyilvántartásba vételt elrendelő végzés jogerőre emelkedését, így az új elnökség nyilvántartásba vételére július első felében nem kerülhetett sor.

Bana Tibort a Mandinernek sikerült elérnie, aki a portálnak azt nyilatkozta, hogy ő lemondott a fellebbezési jogáról. Sneider Tamás is nyilatkozott, ő nem mondott le a fellebbezési jogáról, de állítása szerint eszébe sem jutott fellebbezni. A többieket egyelőre nem érte el a Mandiner.

Káosz, belharc és szakmaiatlanság a párton belül

A Jobbik januári tisztújítását egyébként rengeteg konfliktus övezte. A kongresszust követő hónapokban zárták ki a pártból Sneider Tamást és Varga-Damm Andreát. Farkas Gergely kilépett a frakcióból, Bana Tibor és Bencsik János pedig az egész pártot otthagyta.

Sneider Tamás júniusban azt nyilatkozta az Azonnalinak, hogy a Jobbik újonnan megválasztott vezetői még arra sem voltak hajlandók, hogy „kérjék a pártelnöki lemondási nyilatkozatomat, mint ahogy ezt én korábban megtettem Vona Gábortól, hogy könnyebben jegyeztethessék be az új elnököt. Ennek köszönhetően még mindig én vagyok papíron a Jobbik elnökeként bejegyezve – csak május 12-én lejárt a mandátumom, így az én mandátumom már nem, Péteré pedig még nem hatályos. Itt már nincs szakmaiság”.

Varga-Damm Andrea pedig arról beszélt, szintén az Azonnalinak, hogy a Jobbik a kizárások kapcsán sem volt a helyzet magaslatán, mert Farkas Gergelyt végül nem zárták ki a pártból, Sneider Tamást meg „kétszer is”. Sneider erről azt mondta, hogy „azért zárták ki őt a pártból „kétszer is”, mert nemcsak, hogy az ő részére küldték el az erről szóló levelet, de a Farkas Gergely részére címzett levél borítékjában is a Sneider kizárásáról szóló határozat volt benne, vagyis Farkas nem kapta meg a sajátját. „Nem működik olyan jól az adminisztráció a pártnál, de ezen már nem csodálkozunk” – fogalmazott.

A judapestező Bíró ellen Koncz Zsófia indul

Az október 11-i szerencsi időközi választáson a baloldali összefogás Bíró Lászlót indítja jelöltként. Ahogy arról beszámoltunk, Bíró korábban rasszista, antiszemita megjegyzéseket tett a Facebookon. Budapestet például Judapestnek, az izraeli turistákat pedig „tetűcsúzdásoknak” nevezte.

A Fidesz jelöltje az elhunyt Koncz Ferenc lánya, Koncz Zsófia lesz, aki helyi információk szerint már össze is gyűjtötte a jelöltséghez szükséges ajánlások több mint ötszörösét.

Borítókép: Jakab Péter frakcióvezető, a Jobbik újonnan megválasztott elnöke (k) beszél a párt budapesti tisztújító kongresszusát követő sajtótájékoztatón a Dürer Rendezvényházban 2020. január 25-én. Mellette balról jobbra Ander Balázs és Szilágyi György alelnökök, Szabó Gábor választmányi elnök, Z. Kárpát Dániel és Potocskáné Kőrösi Anita alelnökök, Gyöngyösi Márton elnökhelyettes, valamint Lukács László és Dudás Róbert alelnökök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában