továbbtanulás

2020.11.03. 14:55

Ismét lehet pályázni a Stipendium Peregrinum ösztöndíjra

Ismét lehet pályázni a Stipendium Peregrinum ösztöndíj azon részére, amely a tehetséges fiatalok külföldi felvételi eljárását támogatja.

Budapest, 2020. november 3. Rácz Zsófia, az Emberi Erõforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelõs helyettes államtitkára a Nemzeti Tehetség Központ (NTK) Stipendium Peregrinum ösztöndíjáról tartott sajtótájékoztatón az NTK budapesti központjában 2020. november 3-án. Az NTK projektje azon kiemelkedõ tehetségeknek szól, akik képességeik, tudásuk alapján a világ legrangosabb egyetemeire készülnek felvételizni és akik vállalják, hogy megszerzett tudásukat tanulmányaikat követõen Magyarországon fogják hasznosítani. Az ösztöndíj elsõ része a tehetséges fiatalok külföldi felvételi eljárásához ad támogatást. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Ez az ösztöndíj a 17-23 éves, kiemelkedően tehetséges hazai és határon túli magyar fiatalok részvételét támogatja a legrangosabb külföldi felsőoktatási intézmények felvételi eljárásában a 2021/2022-es tanévre. A pályázaton kétszázezertől hétszázezer forintig igényelhető vissza nem térítendő támogatás egyebek mellett a felvételi eljárás díjára, a nemzetközi nyelvvizsga díjára, utazási költségre – ismertette Würtz Csilla, a Nemzeti Tehetség Program ügyvezetője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

A pályázat benyújtásának határideje első körben november 17-én 12 órakor jár le, majd a keretösszeg – tízmillió forint – kimerüléséig, de legkésőbb 2021. április 15-éig lehet jelentkezni.

A pályázaton részt vehetnek középiskolai tanulók, Magyarország államilag elismert egyetemein és a szomszédos országok magyar nyelvű képzést folytató felsőoktatási intézményeiben alapképzésben, osztatlan mesterképzésben, mesterképzésben részt vevő hallgatók. A pályázat részleteit a Nemzeti Tehetség Program honlapján találhatják meg az érdeklődők.

A Stipendium Peregrinum ösztöndíj e részének új eleme a nemzetközi nyelvvizsga díjának támogatása, a kiskorú gyermeket nevelő pályázó esetén pedig az, hogy a korhatár gyermekenként három-három évvel megemelkedik.

Az is újdonság, hogy idén már a művészeti versenyeken elért eredmények is pluszpontot jelentenek – ismertette Rácz Zsófia, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fiatalokért felelős helyettes államtitkára.

Kiemelte: a Nemzeti Tehetség Program tizenegy éve működik azzal a céllal, hogy támogassa a fiatal magyar tehetségeket határon innen és túl. Évente mintegy háromszázezer fiatalt segítenek, jövőre 3,6 milliárd forint áll rendelkezésükre, hogy a tehetségeket felkutassák, támogassák és mentorálják.

Rácz Zsófia úgy fogalmazott: a Stipendium Peregrinum ösztöndíj azon vándordiákoknak szól, akik külföldön szeretnének tanulni, hogy az ott szerzett tudásukat később Magyarországon kamatoztassák.

Borítókép: Rácz Zsófia, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára a Nemzeti Tehetség Központ (NTK) Stipendium Peregrinum ösztöndíjáról tartott sajtótájékoztatón az NTK budapesti központjában 2020. november 3-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában