Járvány

2020.02.21. 06:28

Ismét emelkedett a napi új fertőzöttek száma Kínában

Az egy napon belül jelentett gyógyultak száma azonban továbbra is meghaladja az új betegekét.

Tokió, 2020. február 20. Védõmaszkot viselõ gyalogosok Tokióban 2020. február 20-án. A tüdõgyulladást okozó új koronavírus elõidézte betegség halálos áldozatainak száma 2100 fölé emelkedett Kínában. A napi új fertõzöttek száma országos szinten immár harmadik napja csökken, míg a gyógyult esetek száma második napja haladta meg az egy nap leforgása alatt diagnosztizált új fertõzöttekét. MTI/AP/Szato Kiicsiro

Forrás: MTI/AP

Fotó: Szato Kiicsiro

Egy nappal azt követően, hogy a napi új fertőzöttek száma 394 esettel csaknem egy hónapos mélypontra csökkent, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság pénteken közölt adatai szerint

csütörtök éjfélig Kína szárazföldi részén 889 új beteget diagnosztizáltak.

Az új típusú koronavírus összes fertőzöttjének száma ezzel 75 465-re emelkedett a szárazföldi Kínában, ahol újabb 118 halálozással a járvány immár 2236 életet követelt.

A napi új fertőzöttek száma csütörtökig három napon át csökkent országosan, míg a vírus gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományon kívül tizenhat napon át fokozatosan zsugorodott a napi új megbetegedések száma.

Bár a pénteken közölt napi adatok emelkedést mutattak az egy nappal korábbiakhoz képest, de a napi új fertőzöttek száma még így is második napja maradt ezer alatt országosan, ami ezt megelőzően utoljára január 29-én fordult elő.

A bizottság ugyanakkor arról is beszámolt, hogy

csütörtök éjfélig 2109 újabb páciens gyógyult meg az egy nappal korábbihoz képest, amivel a gyógyult betegek száma 18 ezer fölé emelkedett Kínában.

Az egy napon belül jelentett gyógyultak száma immár harmadik egymást követő napon haladta meg az új fertőzöttekét.

Csao Csian-ping, az egyik Hupejben dolgozó szakértői csapat vezetője a Nanfang Zsenvu Csoukan (Southern People Weekly) című kínai lapnak az elmúlt napok adataiban tapasztalt visszaesésről úgy nyilatkozott:

„Még nem lélegezhetünk fel. A számok újra megemelkedhetnek.”

Csao ráadásul azt mondta: találkoztak olyan esetekkel, amelyekben gyógyult pácienseknél is kimutatható volt a vírus, ami azt jelenti, hogy még fertőzőek lehetnek. Hasonló eseteket Kanadából is jelentettek.

Hszü Nan-ping kínai tudományos és technológiai miniszterhelyettes egy pénteki sajtótájékoztatón közölte, hogy április második felében kezdik majd el a koronavírus elleni legkorábbi oltóanyag klinikai tesztjeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában