Ország-világ

2021.06.01. 07:00

Ismét a segélyezést helyezné előtérbe a baloldal

Állami segélyezésnek kiszolgáltatott tömegeket vizionál a vélhetően az egyesült baloldal szociális programját meghirdető MSZP.

Az MSZP 2021-ben ott folytatja, ahol 2010-ben abbahagyta: 129 oldalas programjukban egyetlen szót sem ejtenek családpolitikáról, ellenben a családokat újra a szegénységgel összefüggésben, a szociálpolitika részeként tünteti fel – fogalmazott a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) az MSZP által meghirdetett szociális programot elemezve, amely valószínűleg az egyesült baloldal szociális programja is egyben – írja a Magyar Nemzet.

Az MSZP programjában újra megjelenik a segélyezésalapú politika, amely már 2010 előtt is kudarcot vallott. „Ennek a politikának az az egyetlen célja, hogy a családokat a családtámogatási rendszer helyett egyfajta segélyalapú rendszerben kezelje.

Itt nem az önálló, saját munkán alapuló jövedelem elérése a cél, hanem a rászorultsági elv visszavezetése a gyermeket vállaló és nevelő családokkal összefüggésben”

– mutat rá az elemzés, amely szerint a baloldal 2010 előtt semmit sem tett a családokért, sőt gyakorlatilag ellehetetlenítette az otthonteremtésüket és a megélhetésüket. A Gyurcsány Ferenc által vezetett MSZP–SZDSZ-kormány idején a szegény családok és gyermekeik hátrányainak ledolgozására sem született megoldás. Elindították a hangzatos Gyermekszegénység elleni nemzeti programot, azonban a várt eredmények elmaradtak.

„A programból végül nem lett semmi, ellenben a gyermekes – különösen a három- vagy többgyermekes – családok szegénysége drámaian megnövekedett a 2000-es évek végére”

– fogalmazott a KINCS.

A baloldali kormány beépítette a családi pótlékba a korábbi rendszeres gyermekvédelmi támogatás mintegy negyvenmilliárd forintos összegét.

Ennek következtében a második Gyurcsány-kormány és a drámai mértékű elszegényedés éveiben ez a forrás már nem volt elérhető az államkasszában.

Az intézet szerint ezzel szemben a Fidesz–KDNP családpolitikája és a munkát központba állító szemlélete kézzelfogható eredményeket hozott az elmúlt tíz évben. A családi típusú adózással, a gyed extra bevezetésével folyamatosan emelkedett a munkából élő családok száma, és különösen látványos a növekedés a gyermeket nevelő édesanyák foglalkoztatása terén – emlékeztetnek.

2021-ben már több mint két és félszer többet költünk a családok támogatására, mint 2010-ben: összesen 2600 milliárd forintot, ami a GDP 4,5 százaléka. A munkaalapú családtámogatások és kedvezmények aránya pedig 27 százalékról 63 százaléka nőtt 2021-re.

A válságok idején alkalmazott politikában is éles különbség tapasztalható a Fidesz–KDNP és a korábbi, MSZP–SZDSZ-kormányzatok között. „A Fidesz–KDNP kormánya a járvány alatt is mindent megtett a gyermeket nevelő családokért, hiszen automatikusan meghosszabbodott a lejáró gyes-, gyed- és gyetjogosultságok ideje – emelte ki a KINCS, ezzel szemben a baloldali kormány a 2008-as válság idején inkább szűkítette a családok ellátásait, kiiktatta a szegény családok gyermekeinek támogatására szolgáló rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt, és a gyest is lerövidítették két évre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában